ZDRAVLJE

Dr. Halimić piše za Kidsinfo.ba: Prijevremeno rođena djeca i vid

Dr. Halimić piše za Kidsinfo.ba: Prijevremeno rođena djeca i vid

Prijevremeni porod može uticati na nastanak određenih problema sa vidom kod novorođene djece. Oftalmologinja Jasmina Halimić je za Kidsinfo.ba pojasnila koliko je ovo ozbiljno stanje. 

- Vrlo ozbiljno stanje koje treba tako i shvatiti, je bolest nezrelih krvnih sudova očnog dna ili tzv. prematurna retinopatija / ROP/. Ovo stanje se jedino i javlja kod ove populacije, a rizična skupina su djeca rođena prije 31-e nedjelje gestacijske dobi sa manje od 1500 grama tjelesne težine - kazala je.

Dodaje da na sreću, većina prematurne djece razvije blagi oblik ove bolesti koja ne zahtjeva liječenje, ali teži oblici koji nisu prepoznati na vrijeme, mogu uzrokovati gubitak vida i sljepoću.


Razvoj krvnih sudova očnog dna počinje oko 16–te sedmice intrauterinog života.

- Prijevremeni porod može biti uzrok prestanka razvoja krvne mreže očnog dna, što za posljedicu ima stvaranje manje vrijednih krvnih sudova koji su skloni krvarenju i stvaranju ožiljnog tkiva, a što na kraju uzrokuje odvajanje slojeva očnog dna ili tzv. ablaciju mrežnice - pojašnjava.


Da bi se na vrijeme prepoznalo ovo stanje veoma je važan skrining ili redovno praćenje prematurne djece od strane oftalmologa, a sve sa ciljem da se na vrijeme poduzme liječnje, koje zavisi od težine i stadijuma, a uključuje; krioterapiju, laserfotokoagulaciju, vitrektomiju, te aplikaciju injekcija u oko.


- Djeca koja imaju ROP, prate se do treće godine života, jer su podložnija za razvoj drugih poremećaja na očima, poput kratkovidnosti, strabizma, slabovidnosti iglaukoma - rekla je oftamologinja.

(Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Dr. Halimić piše za Kidsinfo.ba: Maligni tumor oka kod djece je posljedica fotoreceptorskih stanica u dijelu oka koji je osjetljiv na svjetlosne podražaje