AKTUELNO

PREPORUKA KOZMETIČARKE / Vedrana Dupanović: Kada u proljeće sjedite na otvorenom, suncu okrenite leđa

PREPORUKA KOZMETIČARKE / Vedrana Dupanović: Kada u proljeće sjedite na otvorenom, suncu okrenite leđa

Dolaskom proljeća s obiljem svjetlosti otkrivaju se svi nedostaci na koži. To posebno brine tinejdžere koji se „bore“ sa aknama. Nerijetko djevojčice i djevojke posežu za većim slojevima pudera, što još više pogoršava stanje njihove kože.

Koža lica je u proljeće izložena svakodnevnim promjenama i reaguje na njih, a to su sunce, vjetar i temperaturne oscilacije. Proljeće je godišnje doba kojem se koža najteže prilagođava jer iz zatvorenih prostorija izlazimo na sunce. Upravo ti prvi proljetni zraci i nestabilne temperature ne djeluju povoljno na kožu lica i tijela i zato je moramo pripremiti temeljito.

Najosjetljiviji su otvoreni dijelovi kože to jeste koža lica i ruku. Prije izlaska na otvoreno u vrijeme prvih proljetnih sunčanih dana, naročito kod osoba koje su u toku zime liječile akne ili ih nisu izliječile, te kod osoba sklonih pigmentaciji, treba zaštititi lice. Na mjestima gdje su bile ili još uvijek ima akni, mogu nastati ružne fleke koje će se uklanjati godinama.

Ovakve pripreme treba da izvrše i osobe sa urođenim pjegama (one su preko zime neprimjetne). Te blijede pjege postaju tamne, ukoliko se u ovom periodu izlažu suncu bez zaštitnih krema.

Ako imate ovakvih ili sličnih problema s kožom najjednostavnije riješenje je obratiti se za savjet u kozmetički salon. U kozmetičkom salonu „Vedrana“ savjet možete dobiti besplatno. Ukoliko se odlučite da pokušate sami uraditi kućni tretman pripreme kože za prve proljetne dane, počnite s temeljitim čišćenjem lica. Ono podrazumjeva površinsko čišćenje pjenom za lice, piling, nanošenje maske, toniziranje i nanošenje završne kreme, koja odgovara vašem tipu kože .

Nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom u ovom periodu je neophodno prilikom svakog izlaska na otvoreno. Za gradske uslove potrebno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 15, a za sunčanje na plaži faktor zaštite mora biti 30 ili čak kod nekih osoba 50. Ukoliko koristite tečni puder, provjerite da li ima zaštitni faktor. Kvalitetni tečni puderi imaju zaštitni faktor 15, što bi trebalo biti dovoljno za izlaske u gradskim uslovima.

Moj savjet: Iako smo svi željni sunca, kada sjedite na otvorenom, u parku, kafiću ili bašti, okrenite suncu leđa. Ne sunčajte lice ni sa 15, a pogotovo sa više godina. Vaše lice će vam biti zahvalno.

U Kozmetički salon "Vedrana" prvi put sam ušla prije skoro 20 godina. Došla sam po savjet i pomoć i tu se zadržala do danas, a sada slobodno mogu reći i zauvijek.
Imala sam problem sa aknama na licu. Prvi koraci rješenja počeli su se dešavati već nakon nekoliko uspješnih tretmana čišćenja. Sjećam se savjeta Vedrane Dupanović koji mi i danas odzvanja u ušima: "Sve što je zdravo pojesti, zdravo je i staviti na kožu". Ja se od tada pa sve do danas tako ponašam sa svojom kožom.
Merisa i Dada na čelu sa Vedranom uvijek mi pruže zadovoljstvo boravka u salonu uz opuštajuću muziku, dobre savjete i idealne tretmane prilagođene mojoj koži. Sve to me čini sretnijom i spremnijom za svakodnevni rad i težak posao kojim se bavim jer je moja koža gotovo svaki dan izložena teškom šminkanju i boravku pod rasvjetom.
Preporučujem svima, bez obzira na stil života, navike, godine i vrstu posla kojom se bave, da dođu u kozmetički salon Vedrana po adekvatan tretman za svoju kožu lica i tijela, po prijateljski i dobronamjeran savjet za njegu i tretiranje.
- Brankica Rudan, 42 godine, novinarka i TV voditeljica, Sarajevo

(Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo: PREPORUKA KOZMETIČARKE / Vedrana Dupanović: Pripremu kože za matursku večer treba započeti barem mjesec dana ranije