AKTUELNO

PREPORUKA KOZMETIČARKE / Vedrana Dupanović: Svakodnevni ritual čišćenja lica jednom sedmično obavezno treba nadopuniti pilingom

PREPORUKA KOZMETIČARKE / Vedrana Dupanović: Svakodnevni ritual čišćenja lica jednom sedmično obavezno treba nadopuniti pilingom

Piling, ili skidanje gornjeg sloja odumrlih ćelija kože, pruža još temeljitije čišćenje, koži vraća sjaj i omogućava joj da lakše i bolje upije ostale kozmetičke preparate.

Spremamo se za zimu. Lice će nam biti izloženo vjetru, hladnoći, suhom i nečistom zraku. Za kožu lica je najvažnije da dobro diše. Smog, prašina, duhanski dim i svakodnevno nanošenje šminke mogu joj jako štetiti. Odabir pilinga koji ćete upotrijebiti zavisi od vaših godina, vrste kože i vaših navika.


Piling se nanosi na čisto i malo navlaženo lice, vrhovima prstiju, veoma nježno. Pri nanošenju uvijek izbjegavamo područje oko očiju. Piling dobro isperemo mlakom vodom.

Piling tijela treba raditi jednom sedmično, naročito u zimskom periodu kada nosimo težu i slojevitu odjeću. Pilinzi koji se koriste za tijelo obično sadrže morsku so ili glinu. Pored toga što uklanjaju odumrle ćelije, takvi pilinzi podstiču cirkulaciju krvi i limfe te ujedno djeluju u smjeru rješavanja celulita.


VRSTE PILINGA


Mehanički pilinzi su razne četke, spužve, „magične rukavice“, lufe, pa čak i neke vrste kamena (za laktove i pete). U ovu grupu spadaju i kreme sa specijalnim zrncima. Obično je to mljevena ljuska badema. Piling treba pažljivo odabrati. Pravi piling će vašoj koži stvoriti ugodan osjećaj, a potaknut će obnovu ćelija vaše kože. Ovi pilinzi su pogodni za deblju, mladalačku kožu.


Hemijski pilinzi su biljne i voćne kiseline. Ove preparate mogu primjenjivati samo osposobljene kozmetičarke. Hemijski pilinzi i voćne kiseline imaju mnoge prednosti ali i brojne kontraindikacije i nikada ih ne zahtjevajte kada prvi put dođete u neki za vas novi kozmetički salon. Ovim tretmanom tretira se suha, izborana, koža sa pigmentnim flekama. Isto tako, hemijskim pilingom tretira se masna i koža sa aknama u određenoj fazi. Naravno, za svaku pomenutu vrstu kože treba odgovarajuća priprema prije tretmana. Stručna osoba treba odrediti koncentraciju preparata, kao i vrijeme trajanja tretmana. Ukoliko se stručno izvode, ovi tretmani čine kožu čistom, blistavom, spremnom da primi vlažne i hranjive preparate.


Piling enzimima je veoma djelotvoran, a istovremeno veoma blag. Pogodan je za sve vrste kože, a posebno za suhu, dehidriranu i osjetljivu kožu jer je ovi preparati ostavljaju obnovljenom i navlaženom. U kozmetičkom salonu „Vedrana“ već dugi niz godina radimo tretman mikrodermoabrazije. Kao pripremu za taj sofisticirani tretman koristimo dvije vrste enzimskog pilinga, čime se
postiže da se odumrli sloj „odlijepi“. Abrazija, koja se radi sterilnim mikrousitnjenim kristalima, djeluje samo na taj odumrli sloj ćelija. Time se sprečava bilo kakvo oštećenje „živog“ sloja ćelija kože. Zahvaljujući enzimskim pilinzima, on ostaje čist, svjež, hidriran i predivne boje.

Uz pomoć pilinga se uklanjaju manji ožiljci, pliće bore, depigmentacije i prvi znaci strenja. Pilinzi, kao i čišćenje lica, zahtjevaju redovnu primjenu i upornost.

Svaki pregled i savjet u našem kozmetičkom salonu su besplatni. Posjatite nas na našoj facebook https://www.facebook.com/kozmeticki.salon.vedrana/ ili web stranici www.vedrana.ba.

(Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

PREPORUKA KOZMETIČARKE / Vedrana Dupanović: Nepravilnim svakodnevnim čišćenjem lica nanosimo veliku štetu svojoj koži