ZDRAVLJE

PREPORUKA KOZMETIČARKE / Vedrana Dupanović: Upotreba pincete i brijača nije ispravan način uklanjanja dlačica

PREPORUKA KOZMETIČARKE / Vedrana Dupanović: Upotreba pincete i brijača nije ispravan način uklanjanja dlačica

Prve dlačice se kod djevojčica i dječaka pojavljuju između desete i četrnaeste godine. Za djevojčice je to na njihov užas, a dječake na njihov ponos. U ovom tekstu ću se zato posvetiti djevojčicama.

Najvažnije je odmah ne posegnuti za pincetom ili još gore brijačem. Na svakom mjestu gdje se pincetom odstrani dlačica, izraste nova, još tamnija i još deblja. Još je gore uklanjati dlačice brijačem jer se svaki put zahvati sve veća površina, a one postaju sve deblje i uočljivije.

Apelujem na majke djevojčica koje ulaze u pubertet da im stalno ponavljaju kako upotreba pincete i brijača nije ispravan način uklanjanja dlačica. Znam kako je to teško objasniti nekom ko je u pubertetu. Slobodno ih dovedite u kozmetički salon „Vedrana“. Sve ću im objasniti, veoma slikovito prikazati, potpuno besplatno.

Šta je rješenje?

Ako je lice u pitanju, prvo treba probati posvijetliti dlačice. U većini slučajeva, nakon nekoliko tretmana izbjeljivanja, ukoliko nije prisutan hormonalni poremećaj, dlačice se veoma prorijede.

Tretman toplim voskom se radi samo na licu. Potpuno je efikasna metoda ako se izvodi pravilno. Osnovno je da na koži nema oštećenja, akni ili lišajeva i da se koža prije odstranjivanja dlačica dobro očisti, a poslije uklanjanja voskom detaljno dezinfekuje. Tretman se izvodi tako što se na kožu nanosi vosak umjerene toplote, u pravcu rasta dlačica, a skida pokretom u suprotnom smjeru. Važno je da vosak bude vrhunskog kvaliteta te da se nakon upotrebe baci. Pogrešno je nakon uklanjanja dlačica toplim voskom na lice nanijeti puder ili ga izlagati suncu. Redovnim korištenjem toplog voska, dlačice na licu se prorjeđuju i postaju svjetlije.

Mnogo efikasniji način uklanjanja neželjenih dlačica je elekroepilacija. Postupak se izvodi samo na licu. Koža lica se najprije mora detaljno očistiti. Tretirana dlačica se drži elektro pincetom, sve do momenta dok sama ne ispadne. Na mjestu uklanjanja ne ostaje nikakav trag. Pogrešno bi bilo reći da na ovaj način uklonjena dlačica nikad neće ponovo izrasti. Rezultati su individualni ali kod svih osoba koje koriste ovaj tretman, dlačice izrastaju tanje i svjetlije nego prije.

Ruke i noge se mogu depilisati kremama. Depilacijske kreme su hemijski preparati jednostavni za upotrebu. Trebaju ih koristiti samo djevojčice čije su dlačice svijetle i tanke. Ovako uklonjene dlačice ponovo izrastu nakon nekoliko dana.

Upotrebom specijalnih električnih aparatića (epilatora) mogu se ukloniti svijetle i tanke dlačice sa ruku i nogu. Tamne i deblje dlačice se uklanjaju puno teže. Ovim načinom uklonjene dlačice izrastu za najviše deset dana.

Moj savjet ja da djevojčice za prvu depilaciju ruku ili nogu uputite na tretman koji se izvodi hladnim voskom koji se lagano zagrijava. Ovo je vosak za jednokratnu upotrebu. Nanosi se na suhu i čistu kožu, u pravcu rasta dlačica, a uklanja u suprotnom smjeru, specijalnim trakama koje se također koriste jednokratno. Ostaci voska se na kraju tretmana uklanjaju toplom vodom. Na ovaj način uklonjene dlačice izrastaju tek nakon tri nedelje.

Važno je napomenuti da se na depilaciju ne dolazi u uskim farmerkama te da se nakon depilacije ne treba planirati kupanje u moru ili bazenu.

Foto epilacija je još jedan efikasan, bezbolan i siguran način uklanjanja dlačica. Ovim tretmanom se uklanjaju dlačice sa lica, ruku i nogu, aparatom koji radi pomoću pulsnog svjetla. Najsavremeniji aparati za foto epilaciju su oni sa vodenim hlađenjem koji svjetlost na kožu emituju kratkim, bezbolnim i bezbjednim impulsima. Ta svjetlost se pretvara u toplotu u korijenu dlačice, a toplota ga uništava. Dlačice oko tri sedmice ostaju u svojoj folikuli, a nakon toga same otpadaju. U nekoliko milisekundi, samo jednim impulsom, razara se na stotine folikula, a koža ostaje glatka. Tretmane treba ponavljati pet do deset puta, pošto dlačice rastu u fazama. Tretman djeluje samo na dlačice u fazi rasta. Ovaj način uklanjanja dlačica je najugodniji i najefikasniji. Važno je naglasiti da nije preporučljivo ovaj tretman raditi prije navršene 18. godine života.

Ono što muči većinu djevojčica i djevojaka su urasle dlačice. One posebno nastaju ako se kombinuju različiti načini uklanjanja dlačica. Ako, na primjer, jednom radnimo depilaciju voskom, zatim obrijemo noge pa upotrijebimo epilator i tako dalje. Urasle dlačice uklanja jedino tretman foto epilacije.

Pregled i savjet u kozmetičkom salonu „Vedrana“ su besplatni. Slobodno nam se obratite za pomoć i više informacija.

Pročitajte i ovo: PREPORUKA KOZMETIČARKE / Vedrana Dupanović: Akne se mogu i trebaju liječiti