AKTUELNO

SEDMIČNI SAVJET LJEKARA / Evelina Čehajić: Pušenje smanjuje plodnost i muškaraca i žena

SEDMIČNI SAVJET LJEKARA / Evelina Čehajić: Pušenje smanjuje plodnost i muškaraca i žena

“Pasivno pušenje je nevoljno udisanje duhanskog dima od stane nepušača. Možemo ga smatrati nedobrovoljnim, jer nepušači često ne mogu birati kakav vazduh će udisati. Postranični dim iz goruće cigarete čak može više ugrožavati nepušača nego pušača, a osim toga i izdahnuti vazduh pušača zagađuje zrak”, kazala je za Kidsinfo.ba doktorica Privatne pedijatrijske ordinacije s ultrazvučnom dijagnostikom „Suncokret“ Evelina Čehajić.

Prema njenim riječima, smatra se da je zrak zagađen duhanskim dimom drugi najmasovniji uzrok izlaganja kancerogenima, dok je prvi sunčevo zračenje.

- Duhanski dim sadrži 50-ak kancerogenih sastojaka koji se povezuju s nastankom karcinoma bronha, pluća, glasnica, bubrega, debelog crijeva, grlića materice i leukemije. Pušenje je bitan faktor za razvoj bolesti srca i krvnih žila, te makularne degeneracije koja je najčešći uzrok gubitka vida u starijoj dobi - istakla je Čehajić.

Kako je kazala, iritantno dejstvo duhanskog dima se ispoljava već nakon nekoliko minuta izloženosti. Dim podražava sluznicu oka, nosa, disajnih puteva, izaziva kašalj, glavobolju, razdražljivost , povraćanje, poremećaj sna.

- Kod pušača nikotin izaziva osjećaj ugode zbog kojeg svjesno ugrožavaju svoje i zdravlje ljudi oko sebe. Osim štetnih tvari koje su prisutne u duhanu proizvođači cigareta dodaju amonijak, sumpor, azbest, titan i druge tvari da bi postigli određene osobine cigarete - navela je ona.

Čehajić je dodala kako su nepušači najčešće i najduže duhanskom dimu izloženi kod kuće, na poslu i u ugostiteljskim objektima, a četverosatni boravak u diskoteci se poredi s mjesec dana života pored umjerenog pušača.

Pušenje u trudnoći

Pušenje smanjuje fertilnost i muškaraca i žena, stoga se za planiranje porodice podrazumijeva izbjegavanje aktivnog i pasivnog pušenja, kazala je ova pedijatrica.

Navela je kako se kod djece žena koje puše više od deset cigareta dnevno može razviti fetalni pušački sindrom.

- Ugljen monoksid u krvi majke izaziva hipoksiju odnosno nedostatak kisika za plod. Češće se javlja placenta praevia, rano odljuštenje placente, prerani porod i oligohidramnion, odnosno nedostatak plodove vode. Nikotin se može dokazati u plodovoj vodi, pupčanoj vrpci, a kasnije u majčinom mlijeku. Veća je incidenca prijevremenih poroda, novorođenčadi s malom tjelesnom težinom i češće se komplicira postporodna adaptacija u smislu respiratornog distresa, asfiksije i pneumonije novorođenčeta - pojasnila je.

Dijete i pušenje

Čehajić je istakla kako je u ranoj dojenačkoj dobi dokazana povezanost  SIDS- Sindrom nagle smrti djeteta s pušenjem roditelja. Također, infantilne kolike, odnosno dojenački grčevi su intenzivniji kod djece izložene duhanskom dimu zbog kontrakcije želuca i crijeva izazvanih refleksom vegetativnog nervnog sistema.

- Dojenčad su osjetljivija na duhanski dim zbog osjetljivijeg čula mirisa, što može izazvati razdražljivost i poremećaj sna.  Crvenilo i suzenje oka se može javiti već nakon kratkog boravka u zadimljenoj prostoriji. Kod djece čiji roditelji puše češći su respiratorni infekti, bronhitisi, upale pluća, astma, upale uha i operacije odstranjenja krajnika - kazala je ova pedijatrica.

Kako djeluje duhanski dim?

Prema njenom mišljenju, duhanski dim oštećuje mukocilijarni klirens respiratorne sluznice što znači da smanjuje pokretljivost sitnih trepetljika koje čiste sluznicu, a  zadržavanje toksičnih tvari oštećuje sluznicu i povećava njenu propustljivost za viruse, bakterije i antigene.

- Posljedica toga su upale i alergijske reakcije, pojačana reaktivnost bronhalne sluznice praćene kašljom, zviždanjem i otežanim disanje. Djeca pasivni pušači imaju viši nivo IgE – imunoglobulina odgovornog za alergiju i 4 x češće obolijevaju od astme. Izlaganjem  duhanskom dimu u djetinjstvu usporava se rast i razvoj pluća, oštećuju se arterije, te ove osobe  u odrasloj dobi češće obolijevaju od hroničnih bolesti pluća i srca. Odrastajući u pušačkom okruženju ova djeca češće postaju aktivni pušači - pojasnila je.

Čehajić je naglasila kako se donošenjem  zakonskih normi koje ograničavaju pušenje na javnim mjestima doprinosi boljem i zdravijem okruženju, ali za sada možemo obezbijediti djeci čist vazduh barem kod kuće.

- Nije dovoljno ne pušiti u prostoriji gdje dijete boravi, jer dim nalazi put kroz „ključaonicu“. Manir dobrog domaćina više ne podrazumijeva da gostu dozvolite da puši samo zato jer je pitao. Zaštitite svoje dijete. Nepušači,  budite odlučni u odbrani svojih prava na čist vazduh barem onoliko koliko su pušači agresivni prema vama - zaključila je doktorica Evelina Čehajić.

(Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo: SEDMIČNI SAVJET LJEKARA / Evelina Čehajić: Rizici za pogoršanje stanja djece s epileptičkim napadima mogući su u periodu puberteta i adolescencije