ART I ZABAVA

7 razloga za duge igre u pijesku!

7 razloga za duge igre u pijesku!

Bez obzira na to da li imate dijete koje je još u pelenama, vrtićarca ili manjeg školarca igra s pijeskom je vječna opsesija. Manji kopaju, proučavaju i bacaju, srednji grade ozbiljne utvrde i piste, a oni na ulasku u tinejdžerske godine se grudaju i zakopavaju sami sebe u pijesak.

Pijesak, taj najfiniji i najsitniji prirodni materijal u sebi sadrži posebnu magiju. Čak i ako niste ljubitelj pjeskovitih plaža morate priznati da je poseban osjećaj bos hodati pijeskom ili promatrati kako zrnca pijeska lete zrakom kada ih primite u šaku pa ispuštate.

Igra u pijesku poseban je doživljaj uz morsku obalu kada se on može odmah pomiješati s vodom, ali ona je odavno premašila morske okvire. U pješčanicima na igralištima uvijek ima klinaca, oni su često u dvorištima dječijih vrtića, ali i porodičnih kuća. Kada roditelji shvate koliko klince okupira pijesak i kako se samostalno zabavljaju, pješčanik im je česti izbor.

Ipak, uz dobrobit “klinci se sami zabavljaju u pijesku i ta igra je sigurna” igra u pijesku donosi još niz prednosti. Pobrojit ćemo ih i dokazati kako su kantice i grabljice daleko od dječije gluposti. 

1. U pijesku radi dječija mašta

Djeci ponekad treba dati prostora za maštanje. Kada im u ruke date tablet, gledaju crtiće ili čitaju slikovnice, radi se o kontroliranim aktivnostima. Ako ih stavite u pijesak vrlo brzo će im postati malo dosadno. I tada, iz dosade kreće prava igra. Uključuje se mašta, a ona nema granica.

Djeca u pijesku ne grade samo tornjeve i dvorce. Pijesak može biti i kuhinja i Sunčev sistem baš kao i borilište za dinosaure.

2. Pijesak je materijal koji “nema kraja”

Igra u pijesku je zabavna mališanima koliko i odraslima (mada ne žele priznati). Pelenašima je pijesak nešto novo. Gnječe ga, bacaju, kopaju, preslaguju…ako pijesku dodate još malo vode, malo dijete uči i što je to blato.

Djeca kroz igru s pijeskom i vodom uočavaju njegovu strukturu i načine na koje se mijenja. Stariji rade to isto, ali dodaju još i veliku dozu mašte i kreativnosti.
Pijesak se ne troši tako lako, na plaži ga ima beskrajno. a ni iz pješčanika ne nestaje brzo, pa se djeca njime doista mogu igrati i igrati…

3. Igra u pijesku potiče fizički razvoj

Kada djeca kopaju, prebacuju, grade i čiste - za to im treba dosta energije. Pijesak i voda su zabavni način za razvoj grubih motoričkih vještina i dječijih mišića. Ako kanticama i lopaticama dodate kašikice, grabljice ili brodiće to će doprinijeti razvoju finih motoričkih vještina. 

4. Djeca koja se igraju u pijesku su mirnija

Znate li za efekat koji ima gledanje u ribice u akvariju ili u vatru koja pucketa u kaminu? To nas smiruje. Sličan efekat ima igra u pijesku i u vodi. Takva igra preporučuje se djeci s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) kao i drugima koji pate od sličnih poremećaja. 
Njih zaokuplja osjećaj u kojem pijesak prolazi kroz ruku. To vrijedi i za zdravu djecu. 

5. Igra u pijesku je upoznavanje sa naukom i matematikom

Pijesak i voda imaju veliku ulogu u upoznavanju djece s osnovnim fizičkim i hemijskim procesima. Djeca kroz miješanje pijeska i vode eksperimentišu i istražuju i uočavaju razliku između tekstura i konzistencije.

Djeci u pješčaniku možete dati da se igraju lijevcima, a ako ste “sam svoj majstor” možete im izraditi puteve po kojima će se u pješčanik prelijevati voda.

Ako djeci u pješčanik dodate i posude različitih veličina vrlo brzo će shvatiti što je to veća, a što manja količina pijeska.  Uz dodavanje čaša na kojima su brojevi za mjerenje - počinje i igra mjerenja i opsesija brojevima (tamo negdje iza 4. rođendana)

6. Igra u pijesku za male umjetnike

Neka djeca su od malena više zainteresovani za divlje utrke, drugi više vole graditi i izmišljati priče, a treći vole sve od čega mogu napraviti nešto lijepo.

Pijesak je idealan materijal za djecu s umjetničkom dušom. Po mokrom pijesku može se štapićem crtati do mile volje, a ima ga i dovoljno za modeliranje i ukrašavanje kamenčićima i grančicama ili školjkicama i pužićima (ako ste na moru). 

7.  Igra u pješčaniku dobra je za socijalizaciju

Ako vaše dijete ne ide u vrtić i ako ocijenite da su pješčanici na igralištu dovoljno čisti za igru, taj dio igrališta odličan je kutak za socijalizaciju.

U pijesku okruženom drvenim daskama vrijede druga pravila ponašanja. Svatko štiti svoju ideju i projekt, a važno pravilo je “ne bacati pijesak u oči”.  Na širokim pješčanim plažama pak zajednička igra u pijesku može stvoriti nova prijateljstva.

(Kidsinfo.ba/lafaboo.com)

Pročitajte i ovo: Usvojena inicijativa u KS: Od sada kladionice moraju biti udaljene kilometar od škola