ART I ZABAVA

7 vještina koje djeca nauče slažući Lego kockice

7 vještina koje djeca nauče slažući Lego kockice

LEGO je jedan od najvećih brandova na svijetu, odmah prepoznatljiv i s ogromnom bazom obožavatelja, i velikih i malih, ali jeste li ikad razmišljali o edukativnim prednostima LEGO kockica?

Mnogi gledaju na LEGO isključivo kao na igru, ali postoji niz prednosti koje proizilaze iz slaganja ovih kockica. Pitajte bilo kojeg doktora, učitelja ili pedagoga i reći će vam istu stvar: djeca najbolje nauče kroz igru. Budući da imaju slabiju razinu koncentracije i strpljenja, igra je najbolji način da ih se upozna s raznim individualnim i društvenim konceptima. Zbog toga su LEGO igre dobar alat za učenje.

LEGO potiče njihovu prirodnu znatiželju, poučavajući ih bez da oni to shvaćaju. U igri  koriste sva svoja osjetila dok uče kako se koriste i slažu. Kockice su također odličan oblik upoznavanja sa STEM-om (engleski akronim za science, technology, engineering, mathematics, odnosno znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku) i to na način na koji sadržaj s lakoćom mogu povezati.

Rezultat? Djeca razvijaju nove vještine i budi se njihova znatiželja te otvara prostor za istraživanjem novih interesa, talenata i kreativnosti.  

Ove šarene cigle uvelike olakšavaju procese učenja, a u nastavku provjerite koje sve vještine potiče igra s Lego kockicama i koje su ključne prednosti stvaranja i oblikovanja s Legom.

Razvija motoričke vještine

Igra s LEGO kockicama je odličan način za razvijanje djetetovih motoričkih vještina. LEGO vježba dječije prstiće, a oni klinci koji vole graditi će uživati satima u igri. Djeca vježbaju spretnost dok povezuju LEGO komade različitih veličina i oblika. Spajanje kockica zahtijeva različite količine pritiska i čini odličnu vježbu za male prste te uči djecu kako kontrolisati pritisak koji primjenjuju tijekom pisanja što će vašem djetetu olakšati prve dane u školi.

Potiče samopouzdanje i individualnost

Djeca kroz igre otkrivaju svoje talente i na taj način postaju sigurniji u sebe. Kada izgrade kućicu ili most od LEGO kockica, osjećaju ponos na svoje malo remek djelo. Kako postaju samouvjereniji u svoje sposobnosti, tako prihvaćaju i sve više rizika u igri, bez straha od neuspjeha. LEGO im omogućuje da testiraju svoje granice i  trude se napraviti nešto više, spektakularnije i kompliciranije.
U igri s LEGO setovima, dijete može izraditi nešto potpuno drugačije od uputa ili djece oko njega, što je dobra stvar. Različitosti su u redu, a LEGO je odličan način da pokažete kako je individualnost nešto čime se trebaju ponositi.

Razvijaju matematičko razmišljanje

Slaganje LEGO kockica vježba djetetovu fokusiranost i pažnju na detalje. Kroz igru s LEGO setovima djeca istražuju ideje simetrije, ravnoteže, oblika i veličina. Djeca promatraju koliko se malih komada može uklopiti u veliki komad i mogu početi eksperimentirati s podjelom.

Kada dijete ima ograničeni broj LEGO kockica da dovrši cijeli projekt, onda počinje proces računanja jer shvaćaju da svaki komad i figura imaju vrijednost! Djeca čak mogu započeti složeni zadatak racionalizacije kako bi dovršili svoje remek-djelo.

Upornost i strpljenje

Igranje s LEGO kockicama nije uvijek zabavno. Kada se uruši toranj na kojeg su utrošeni sati, dijete osjeća tugu ili ljutnju. Međutim, to je vrlo dobra lekcija za vaše dijete jer ih uči da budu ustrajni. Individualna igra razvija strpljenje jer mnoga djeca mogu postati frustrirana kada se komadi ne uklapaju ili ih ne mogu složiti na način na koji su to zamislili.

Kada se javi problem, dijete prolazi kroz sve moguće scenarije i polako shvaća da ljutnjom i odustajanjem neće dobiti rezultat koji žele. Drugim riječima, proces izgradnje pokazuje im da treba vremena za dobre rezultate i uči ih produktivnim načinima kako riješiti frustracije i suočiti se s većim izazovima.

LEGO poboljšava kreativnost

Kreativnost se razvija jer djeca koriste razne oblike, boje i veličine kockica kako bi stvorili složene LEGO strukture, bilo da je riječ o svemirskom brodu ili vatrogasnoj postaji. Kada djeca nemaju ograničenja, njihova imaginacija i kreativnost se probude. U takvoj situaciji nema ispravnog ili pogrešnog, pa djeca mogu istražiti svoju kreativnost bez straha od neuspjeha.

Jedino ograničenje koje dijete ima je ograničenje njihove mašte. Rano djetinjstvo je sjajno vrijeme za poticanje njihove kreativnosti. LEGO je odlična igra koja pomaže vašem mališanu da zamišljenu stvar pretvori u nešto konkretno. Dodatni plus je što se mogu nastaviti igrati sa svojom kreacijom.

Kreativno razmišljanje je iznimno važna vještina, a kada je potaknuto već u ranom djetinjstvu, stvorit ćete djetetu podlogu za veće stvari.

Uči dijete društvenim vještinama 

U grupnoj igri, bilo s porodicom ili drugom djecom, slaganje LEGO kockica uči dijete fer igri kroz dijeljenje i komunikaciju. Ako dva mališana trebaju isti komad LEGO slagalice, oni se moraju dogovoriti oko korištenja. Igra u grupi ih uči vrijednosti dijeljenja i da je ljubaznost često nagrađena.

Kroz igru s LEGO kockicama djeca nauče i osnovna načela prijateljstva. Saradnjom, oni počinju graditi ne samo složene nacrte, već i prijateljstva s drugom djecom i postaje im jasnije da postoji snaga u timskom radu.

Razvijaju lateralno mišljenje i vještine planiranja


Upute za slaganje LEGO setova mogu biti izazovne. Međutim, to pomaže djeci da razviju vještine planiranja, kao i lateralno razmišljanje. Kad se suoče s problemom u slaganju kockica, dijete mora  ponovo proučiti svoje prethodne korake kako bi pronašli dijelove koji se trebaju popravljati.

Ove vještine pokazuju zašto su LEGO setovi omiljena igra generacijama diljem svijeta. LEGO je dokaz da edukativno i zabavno mogu ići ruku pod ruku, te otvaraju djeci sasvim novi svijet koji im pokazuje kako mogu postići svoj puni potencijal. Pruža beskrajne sate zabave, a LEGO vole i mladi i stari.

Sada kada znate za brojne benefite LEGO kockica više nećete dvojiti oko nabave novog seta za vaše dijete.

(Kidsinfo.ba/zena.rtl.hr)

Pročitajte i ovo: Farbanje kose u trudnoći: da ili ne?