BEBE

Bebini pokreti u trbuhu - što je normalno, a kada se zabrinuti?

Bebini pokreti u trbuhu - što je normalno, a kada se zabrinuti?

Neke trudnice navode da je njihovo dijete tokom cijele trudnoće relativno mirno, dok neke buduće majke doživljavaju pokrete fetusa vrlo dinamičnim.

Obično se između 20. i 24., sedmice prvi put počinju osjećati fetalni pokreti. Žene koje su višerotkinje obično te pokrete počinju osjećati nešto ranije, dok prvorotkinje prve fetalne pokrete bilježe u prosjeku 2-3 sedmice kasnije od višerotkinja. To je uglavnom individualno, a isto tako postoje i individualna odstupanja u načinu doživljaja fetalnih pokreta od strane buduće majke tokom cijele trudnoće.

Naime, neke trudnice navode da je njihovo dijete tokom cijele trudnoće relativno mirno, dok neke buduće majke doživljavaju pokrete fetusa vrlo dinamičnim. Tako da sve što se u literature navodi vezano za praćenje fetalnih pokreta treba shvatiti relativno, tj. s mogućim individualnim odstupanjima od generalnih navoda.

Nakon uočavanja prvih fetalnih pokreta koji su u početku slabi, nalik na migoljenje, slijedi period tokom kojeg će fetalni pokreti biti sve češći i jači. Naime, od tada pa nadalje, sljedećih deset tjedana, dijete će biti sve aktivnije, a trudnica će osjećati njeno udaranje nožicama, ručicama i njezino prevrtanje.

Oko 32. sedmice jači i češći pokreti

Od 24. do 28. sedmice trudnica može osjećati i štucanje fetusa (blago, ritmično poskakivanje), a u tom periodu dobro je znati da fetus može reagirati na određene zvukove i poznate glasove. Oko 32. sedmice pokreti fetusa dostižu vrhunac i kako dijete postaje sve jače i veće, trudnica će osjećati fetalne pokrete učestalijim i jačim i tako sve do otprilike 36. sedmice.

Od 36. do 40. sedmice dijete je sve veće i njena su okretanja/promjene stava i namještaja rjeđa. Naime, već oko 28. do 30. sedmica većina fetusa položena je uzdužno glavom i tako će ostati do porođaja. Promjene namještaja, što podrazumijeva stranu gdje dijete drži leđa što je najčešće lijevo, npr. su u tom razdoblju još prisutne, ali od 36. sedmica i to je najčešće sve rjeđe te većina djece stoji uzdužno glavicom, dok su leđa najčešće na lijevom boku majke i tako ostaju do porođaja.

Posljednje dvije sedmice trudnoće - usporavanje pokreta

Skladno tome, i fetalni pokreti su nešto rjeđi, polaganiji i mirniji (tzv. obrazac fine motorike). Npr. ako je dijete sisalo palac i "izgubilo" ga, trudnica može osjetiti brze, strelovite pokrete dok dijete miče glavicom lijevo-desno pokušavajući pronaći ručicu i palac. Tijekom posljednja dva tjedna trudnoće bebini će se pokreti vjerojatno još više usporiti, i zbog toga se ne treba brinuti, to se smatra potpuno normalnim.

Treba li brinuti ako se ne osjećaju često pokreti bebe?

Trudnice često navode da čim uspore svoj tempo i aktivnost i opuste se, intenzivnije osjećaju fetalne pokrete (kao da je njihovo dijete u maternici živnulo). Zbog toga mnoge trudnice fetalne pokrete češće osjećaju kada navečer legnu ili tijekom dnevnog odmora. Fetalna se aktivnost može pojačati i nakon obroka, što je vjerojatno reakcija na povećanu količine glukoze (šećera) u krvi trudnice. Pojačanu fetalnu aktivnost može se primijetiti i kada je trudnica uzbuđena ili napeta što se objašnjava povećanom koncentracijom adrenalina u takvim okolnostima.

10 pokreta u sat vremena

Na kraju, važno je naglasiti da je praćenje fetalnih pokreta tokom trudnoće - mislimo pri tome na zadnje tromjesečje - važan, ali individualan parameter samokontrole svake trudnice i svake trudnoće. Svaki fetus, jednako kao i svako novorođenče, posjeduje vlastiti obrazac aktivnosti i razvoja. Neki se doimaju neprestano aktivnima; ostali su većinom mirni. Preporučuje se da svaka trudnica svakodnevno prati fetalne pokrete svoga djeteta; pri tome je uredan nalaz ako trudnica zabilježi ili osjeti najmanje deset fetalnih pokreta tokom jednog sata.


Ovo je samo orijentacijski okvir i treba imati na umu da je dinamika fetalnih pokreta individualna i da je najvažnije da trudnica osjeća fetalne pokrete onom dinamikom koja je svojstvena djetetu tokom trudnoće. Sve su varijacije normalne pa tako treba i interpretirati fetalne pokrete. Mirna djeca će biti manje pokretna tokom cijele trudnoće. To se smatra fiziološkim/normalnim dokle god trudnica se osjeća radikalno (značajno) usporavanje ili prestanak aktivnosti ploda. To je znak alarma i tada se treba hitno (odmah) javiti na pregled ginekologu.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Šest žena otkrilo kako su njihovi partneri reagirali na neplaniranu trudnoću