VIJESTI

3 najjednostavnija recepta za domaće kašice!

3 najjednostavnija recepta za domaće kašice!

Voćne i povrtne kašice su idealan izbor za vašu bebu. Kako bi sačuvali što više hranjivih sastojaka iz voća i povrća, pokušajte ih pripremati na pari. Budući da probavni trakt bebe nije u potpunosti razvijen do prve godine života, dobro je dodati malo zdravih masti koji će pomoći u tome. U nastavku pročitajte tri najjednostavnija recepta kako pripremiti domaću kašicu. 

Recept 1: Jabučni pire 

Sastojci:

-dvije jabuke koje su oguljene i narezane na kockice.

Priprema:

Stavite pripremljene jabuke u košaricu za kuhanje na pari iznad lonca napunjenog s oko pet cm vode. Pripazite da voda ne dodiruje košaricu. Pokrijte i kuhajte na slabijoj vatri petnaestak minuta. Kuhane jabuke stavite u blender i pripremite glatki pire.

Recept 2: Pire od mrkve

Sastojci:

-tri mrkve srednje veličine, oguljene i narezane na sitne komadiće.

-dvije kašike vode, dvije kašike rastopljenog kokosovog maslaca ili ghee maslaca.

Priprema:

Stavite pripremljene mrkve u košaricu za kuhanje na pari u lonac, pazeći da voda u loncu ne dodiruje košaricu. Pokrijte i kuhajte na slabijoj vatri oko petnaestak minuta dok ne omekšaju. Mrkve, vodu i maslac stavite u blender dok ne dobijete glatki pire. Ako je potrebno, dodajte još malo vode kako bi postigli željenu gustoću.

Recept 3: Pire od žumanjaka 

Sastojci:

-četiri jaja

-oko petnaest mililitara mlijeka po izboru 

Priprema: 

Dodajte šest šolja vode u lonac na jakoj vatri. Nakon što voda zavrije, nježno stavite jaja u lonac. Smanjite temperaturu na srednje jaku vatru, tako da voda lagano kipi. Kuhajte jaja sedam minuta kako bi postigla mekša kuhana jaja. Izvadite jaja i stavi ih u posudu napunjenu hladnom vodom, u vodi ih držite oko pet minuta. Ogulite ljusku i odbacite bjelanjak, te ga sačuvaj za neko drugo jelo. Žumanjke i mlijeko stavite u blender dok ne dobijete glatku kašicu.

(Kidsinfo.ba,miss7mama.24sata.hr)

Pročitajte i ovo: Zašto je za djecu zdravo bosonogo hodanje?