VIJESTI

9 savjeta za uvođenje dohrane kod beba

9 savjeta za uvođenje dohrane kod beba

Majčino mlijeko je prirodna i sasvim dovoljna hrana za prvih šest mjeseci bebinog života. No, brojne majke prestaju dojiti prije ili uz početak uvođenja raznovrsne prehrane u bebin jelovnik. Ipak, vaše mlijeko je i dalje potrebno bebi, jer se vremenom njegova prehrambena vrijednost čak i povećava.

Sa dohranom krenite polako. Neka djeca će oduševljeno prihvatiti prve kašice već sa šest mjeseci, a neka tek mnogo kasnije. Budite strpljivi.

Počnite dodavati hranu s djetetovih šest mjeseci. Nastavite dojiti dijete toliko dugo i toliko često koliko vas oboje želite.

Provodite “odgovorno hranjenje”. Odgovarajte na znakove gladi svoga djeteta i na njegovu sposobnost hranjenja. Eksperimentirajte s različitim vrstama hrane, različitim okusima, kombinacijama i teksturama.

Pripremajte i čuvajte hranu na siguran način. Najbolje bi bilo djetetu dati hranu odmah nakon pripreme. Ako pripremljenu hranu morate čuvati izvan frižidera, upotrijebite je u roku od dva sata ili je sačuvajte samo do sljedećeg obroka i temeljito je podgrijte.

Sastojke od kojih pripremate hranu čuvajte u ohlađenim i zatvorenim posudama, tako da se ne mogu kontaminirati. Postepeno povećavajte količinu hrane koju dajete djetetu. Varirajte konzistenciju i raznovrsnost ponuđene hrane.

Na početku, bebe trebaju meku hranu, ali uskoro nauče žvakati. Sa osam mjeseci bebe mogu jesti hranu koju mogu same držati u ruci. Sa dvanaest mjeseci mogu jesti većinu hrane koju jede i ostatak porodice, narezanu na male komade ili razmekšanu po potrebi.

Povećajte učestalost davanja hrane. Sa šest-osam mjeseci ponudite hranu dvaput-triput na dan, a s devet-dvadeset i četiri mjeseca, tri-četiri puta na dan.

Dajte djetetu hranu bogatu hranjivim tvarima. Dajte mu meso, perad, ribu i/ili jaja svaki dan ili što je češće moguće. Dajte djetetu grah, grašak, leću. Svaki dan dajte djetetu voće i povrće u boji.

Pokušajte ne davati osnovne namirnice same za sebe, naprimjer, nemojte djetetu davati samo rižu ili kukuruznu kašu, nego dodajte smrvljenu riba, jaja i mahunarke. Ako je dijete žedno, ponudite mu majčino mlijeko ili čistu prokuhanu vodu.

Kad je dijete bolesno, češće ga dojite, ponudite mu više tekućine i omiljenih pića. Barem dvije sedmice nakon bolesti potičite dijete da jede više hrane.

(Kidsinfo.ba,sarjka.com)

Pročitajte i ovo: Kašica od suhih šljiva i jabuka za bolju probavu bebe