VIJESTI

Kako obući bebu za izlazak iz porodilišta?

Kako obući bebu za izlazak iz porodilišta?

Veliki dan se bliži? Toliko je toga za isplanirati, i toliko toga čemu se možete veseliti! Naravno, želite biti spremni za ovaj veliki trenutak, jer time možete spriječiti puno stresa i zaista uživati u predivnim trenucima pred vama. Zato je već na početku posljednjeg tromjesečja dobro razmisliti o tome šta ćete ponijeti sa sobom u bolnicu te kako obući bebu za izlazak iz rodilišta. Uvijek je bolje biti spreman prije posljednjih sedmica, posebno jer u to vrijeme i kupnja postaje sve zahtjevnija aktivnost.

Nakon poroda, i zahtjevnih prvih nekoliko dana u bolnici, bit će vrijeme za dolazak kući. Sigurno ćete željeti sačuvati uspomenu na taj veliki dan, i samim time izbor vaše i bebine odjeće nećete prepustiti slučaju. Možda ćete i po prvi puta oblačiti svoje dijete. To je veoma poseban trenutak!

Praktični savjeti: veličina i slojevi

Počnimo, dakle, od veoma praktičnih pitanja: veličina. Potražite broj 50 ili s oznakom 1 za prvi mjesec/novorođenčad. Ako je malo prevelika, to neće smetati jer se bebe ionako ne kreću, a možete ih dodatno ušuškati. S obzirom na to da brzo rastu, nemojte kupovati previše odjeće: koncentrišite se na to da bude ugodna, udobna i od kvalitetnih materijala.

Drugo, treba vam odjeća koja se jednostavno skida i oblači. Pazite na to da se, po mogućnosti, izbjegava oblačenje “preko glave”, već da postoje dugme ili zatvarači kako biste je što lakše presvukli u slučaju da se uneredi. A to se često događa! Zato je dobra ideja odmah planirati i zamjensku odjeću. U svakom slučaju, a posebno ako je termin u hladnije doba godine, idealno je nositi nekoliko slojeva koje lako možete skidati. To će pomoći i kod prematanja te presvlačenja kod ulaska i izlaska iz zatvorenih prostora.

Izlazak iz rodilišta - ulazak u automobil

Za vožnju u automobilu nije preporučljivo oblačiti bebu u debela, zimska odijela, već je bolje staviti je u sjedalicu te onda staviti dekicu preko pojaseva. Valja paziti da se dekica ili ukrasi na odjeći ne nalaze blizu bebina lica, zbog opasnosti od gušenja. Uvidjet ćete da je najbolje obući jednostavne bodije blagih boja, ne samo zbog praktičnosti, već i zato što najljepše izgledaju na fotografijama. Najviše će istaknuti bebino lice, a bit će zahvalni i za kasnije održavanje.

 

(Kidsinfo.ba,atelierbebes.com)

Pročitajte i ovo:  Zelena povrtna kašica za bebe