VIJESTI

Ovo su najbolje zemlje za odgajanje djece

Ovo su najbolje zemlje za odgajanje djece

Univerzitet u Pensilvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje liste najboljih zemalja za odgajanje djece. Prema ovogodišnjem izvještaju, najbolje su skandinavske zemlje. Danska, Švedska i Norveška nalaze se tim redom na prva tri mjesta.

Danska je proglašena najboljom državom za odgajanje djece zbog toga što je "vrlo darežljiva kada je riječ o porodiljskom odsustvu majki i očeva", ima sjajan zdravstveni sistem i obrazovanje.

Iz sličnih razloga su na drugom i trećem mjestu Švedska i Norveška, kao i zbog toga što imaju dobre socijalne programe i nisku stopu kriminala.

U top pet najboljih zemalja za odgajanje djece su i Kanada i Holandija, a dalje na listi ih prate Švajcarska, Novi Zeland, Australija i Austrija.

Velika Britanija je na 11. mestu, a lošije ocjene dobila je zbog nejednakih zarada među muškarcima i ženama, ali i zbog toga što se mnoga deca rađaju u siromaštvu.

Njemačka je na 13. poziciji, slede Francuska, Italija i Španija, dok su SAD na 18. mjestu – dobile su loše ocjene zbog bezbjednosti, političke stabilnosti, nejednakosti u zaradama među muškarcima i ženama.

Komšijska zemlja Hrvatska na ovoj listi je na 24. mjestu, Bugarska je na 42, dok je naša zemlja na 62. mjestu od ocenjivane 73 zemlje.

Kada je riječ o zemljama koje su najgore za odgajanje djece, u top deset su: Kazahstan, Liban, Gvatemala, Mjanmar, Oman, Jordan, Saudijska Arabija, Azerbejdžan, Tunis i Vijetnam.

(yumama.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

9 stvari koje žene ne žele priznati da su ih radile u trudnoći