OSTALO

Pet znakova koji pokazuju da vaše dijete pati od straha od odvajanja

Pet znakova koji pokazuju da vaše dijete pati od straha od odvajanja

Sasvim normalna razvojna stepenica u životu djeteta jeste razdvajanje od roditelja. Međutim, mnogi roditelji se pitaju da li će njihovo dijete mnogo patiti i da li će ga biti strah. Dok se nekad ovom strahu nije pridavalo puno značenja, u današnje smo ga vrijeme itekako svjesni. Taj se strah može pojaviti vrlo rano, dok je dijete staro svega pet ili šest mjeseci.

Evo kako ga prepoznati:

Isprekidan san

Nekoliko buđenja kroz noć koja nisu povezana s hranjenjem mogu biti znak da vaše dijete pati od straha od odvajanja. Jednostavno, beba je pomislila da ste odlučili nestati negdje u noći i ostaviti je samu i bespomoćnu i zbog toga neutješno plače.

Prekidanje sna može biti naporno za oboje, te je stoga dobro uspostaviti neku smirujuću rutinu prilikom odlaska u krevet koja će donekle utješiti bebu kada strah navre. Na primjer, prije samog polaska u krevet potrudite se vašu bebu opustiti i držite ju stalno blizu sebe.

Ako beba spava u svom krevetiću, posjetiti je tokom noći koliko god puta treba da biste je umirili i pokazali joj da ste blizu i da nije sama, ali neka ti posjeti budu kratki i ne previše stimulirajući jer bi je mogli razbuditi.

Dobra je ideja ostaviti nešto pokraj bebe što miriše na vas, kao na primjer majica ili pidžama. To će joj također biti signal da ste uvijek negdje u blizini.

Izrazito rano buđenje

Svašta možete okriviti za rano buđenje, pomicanje sata, svjetlost koja ulazi u sobu, ptice koje vani pjevaju…Međutim, ako se vaša beba počne iznenada previše rano buditi iako je do tada normalno spavala, lako je moguće da je razlog strah od odvajanja.

Lako je moguće da se smjesta umiri i zaspe čim je uzmete na ruke iako  trenutak ranije nije pokazivala nikakvu želju da zaspe. To je zato što je dobila ono što je htjela, vas.

Nemate šta previše učiniti osim utješiti je, kao i sebe da rana buđenja neće trajati vječno.

Plač kada napustite prostoriju

Kada god napustite prostoriju, bilo da je ostavljate u jaslicama, dadilji ili pokušate samo otići u wc, vaša beba sporna je plačem srušiti zidova i to samo jer nije 100 posto sigurna da ćete se vratiti.

Možda se u tim trenucima želite odšuljati i spasiti se muke, ali vrlo je važno da se svaki put kada odlazite pozdravite s njom. Pozdrav stvara osjećaj povjerenja kao i rutinu kojom navještavate svoj odlazak ali ujedno i povratak.

Prolongirani odlasci i vraćanja nakon deset sekundi samo da date još jednu pusu ili da se uvjerite kako je beba stvarno u redu, nisu poželjni jer će je samo zbuniti i dodatno iznervirati.

Uzrujanost kada je predate nekom drugom

Dobro je poznata činjenica da bebu može utješiti određeni miris i zvuk, a to je uglavnom onaj majčin. Međutim, između šest i 12 mjeseci beba počinje spoznavati da ona i mama nisu jedno već dvije individualne osobe,  te da su majke te koje su najčešće najviše uz njih, odnosno najvažnije figure u njihovom životu. Tu se javlja strah od odvajanja koji može potrajati sve do dvije i po godine.

Kada beba shvati da niste jedno, nego dvoje i da jedno od to dvoje ponekad želi odšetati od drugog, bake, dede, pa čak ni tata neće biti dobrodošli u bebinu društvu. Ničije naručje neće biti poželjno osim majčinog, te ćete zbog toga nekad imati osjećaj da vas bebine potrebe gotovo pa guše.

Ne dopustite da postanete bebin rob. Ovo je vrlo važna faza u razvoju njezine samostalnosti, tako da sebi svakako priuštite neki kraći odlazak i ostavite bebu s nekim drugim članom porodice.

Ne želi se igrati sama

Beba se već po malo možda znala zaigrati i sama svojim igračkama, ali kada je napadne strah od odvajanja, motivacija za igranje nestaje. Jedini način da je privolite na igru je da se i vi igrate s njom.

Najbolje rješenje je sjesti i poigrati se s bebom, a ako morate na kratko nešto obaviti u drugoj prostoriji ili čak na drugom mjestu u istoj prostoriji, obavijestite bebu i recite joj da se odmah vraćate.

Svaki povratak stvara vezu povjerenja između vas i bebe, odnosno da stojite iza svoje riječi da se brzo vraćate. Tako će ona jednom lakše shvatiti, kada odete na dužee vrijeme, da ćete se uistinu i vratiti kako ste obećali.

(Kidsinfo.ba/dječjaposla.com)

Pročitajte i ovo: Haris Zubčević za Kidsinfo.ba: Djeca koja hodaju bosonoga nemaju problem spuštenih stopala