VIJESTI

Postoji razlog zašto bebu češće nosimo na lijevoj strani

Postoji razlog zašto bebu češće nosimo na lijevoj strani

Čini se kao da je većini roditelja držanje djeteta na lijevoj strani prirodnije od držanja na desnoj, a sada je to potvrdilo i jedno istraživanje i otkrilo koji se razlog krije iza toga.

Jedna od stvari koja često dolazi prirodno nakon poroda je nošenje bebe na lijevoj strani, odnosno lijevom boku, a sada je to potvrdilo i nedavno istraživanje. Naime, rezultati istraživanja otkrili su da oko 70 do 80 posto žena nosi svoje bebe na lijevoj strani

Nevjerovatno, ali nošenje bebe je nešto što započinje puno prije nego što žena rodi.

- Sklonost tome pojavljuje se prije majčinstva i pokazuje se rano u razvoju. Čak djevojčice predškolske dobi pokazuju čistu preferenciju lijevoj strani kada je u pitanju nošenje lutki i igračaka veličine novorođene bebe - piše u istraživanju.  Zašto je lijeva strana prirodnija?

Istraživači su specifično proučavali morževe i šišmiše jer su majke i bebe tih životinjskih vrsta poznate po bliskom odnosu. Oni su zaključili kako su majke držale bebe na lijevoj strani zbog bolje komunikacije, budući da su informacije iz lijevog vizualnog polja obrađene u desnoj polutci mozga. 

- Desna polutka kontrolira mnoge aspekte socijalnog ponašanja - objašnjava dr. Andey Giljov, autor istraživanja i dodaje kako veća uključenost desne polutke omogućuje optimalnu obradu socijalnih informacija. 


Upravo to pomaže majkama i njihovim potomcima primijetiti i reagirati na ponašanje s obzirom da je desna polutka mozga zadužena za jezik i emocionalne signale te uključuje izvršavanje zadataka poput prepoznavanja lica i emocija.  Stoga, nošenje bebe na lijevoj strani pomaže vam bolje vidjeti i razumjeti što dijete radi, a sposobnost tumačenja bebinih signala i odgovaranja na njezine potrebe unaprjeđuje zbližavanje i povezivanje. A, najbolje od svega - potpuno je prirodno!


(miss7mama/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

4 mjesta na kojima beba ne bi smjela spavati