OSTALO

Puzanje nije pokazatelj djetetovog razvoja

Puzanje nije pokazatelj djetetovog razvoja

Mnogi zdravstveni radnici su godinama povezivali uspješno puzanje s dugoročnim zdravim razvojem. Ipak, britanska studija iz 2017. godine pokazala je da djeca, prateći razvoj više od 15 hiljada njih, sve manje i manje pužu, a neka čak i potpuno preskaču ovu fazu.

Trejsi Prus, dječji fizioterapeut, objasnila je kako je 1991. godine u Britaniji, a kasnije i u Americi, stvorena kampanja pod nazivom “Nazad na spavanje”, koja je naglasila potrebu stavljanja bebe da spava na leđima umjesto na stomaku, kako bi se smanjila iznenadna smrt djeteta.

Uspjeh ove kampanje doveo je do smanjenja iznenadne smrti djeteta za više od 40 posto, ali je došlo do neočekivanih posljedica jer manje djece je učilo da puže. Bebe su manje vremena provodile na stomaku, te nisu razvijale snagu vrata, ruku, zglobova, ramena, koja im je bila potrebna da se izdignu i postave u poziciju za puzanje.”

Kada je vrijeme za paniku?

Ispostavilo se da nema potrebe za paniku. Ista studija je pokazala da su te bebe normalne u svakom smislu i da nema razlika u razvoju između djece koja puže i one koja ne puže s 18 mjeseci. Isti rezultati su pokazani i u Američkoj studiji, koja je još jednom dokazala da puzanje praktično i nije neka prekretnica u razvoju.

Zašto je to važno

Trejsi je kazala kako svakako nema sumnje da je puzanje prva vještina osnovne koordinacije, razvoja motorne snage mišića, balansa i osjećaja povezanosti bebe sa svijetom. Ipak, postoje i drugi načini da se razviju ove vještine ukoliko dijete ne puže. 

Puzanje razvija i otpornost, motivaciju i osjećaj uspjeha i ostvarivanja cilja. Put vašeg djeteta će biti lakši ukoliko ima period puzanja. Na taj način vidimo da ima mišićnu snagu i kognitivnu sposobnost za tu aktivnost, makar i ako traje svega nekoliko sedmica. U svakom slučaju, poenta je da nije strašno i ako preskoči taj korak je se te vještine svakako nauče u nekom drugom momentu koji djetetu jednostavno više odgovara.

Dobro i loše puzanje

Ne postoji dobro ili loše puzanje, prema Trejsinim riječima.

Puzanje nam više pokazuje nezavisnost i daje djetetu šansu da istražuje i otkriva stvari pred sobom, kao i da samo dođe do onoga što želi. Ne razmlišljajte o načinu na koji dijete puže, važno je da se kreće, i da ima snagu i kognitivnu sposobnost. Poenta je davati djetetu priliku da tokom dana razvija svoju mišićnu snagu - kazala je.

Šta možete uraditi?

Trejsi poručuje: igra, igra, igra. Ne morate da tražite profesionalnca ili kupujete skupe igračke i opremu. Igra je najbolji način da razvijate mišićnu snagu, a čim im je pružena prilika djeca, prirodno biraju aktivnosti koje im razvijaju potrebne vještine.

(Kidsinfo.ba;/m.cdm.me)

Pročitajte i ovo:  Suho voće najbolja grickalica za djecu