VIJESTI

U privatne predškolske ustanove u KS primljeno oko 400 djece s liste čekanja

U privatne predškolske ustanove u KS primljeno oko 400 djece s liste čekanja

U privatne predškolske ustanove u Kantonu Sarajevo koje su se prijavile na javni poziv Ministarstva obrazovanja KS za subvencioniranje boravka djece u ovim ustanovama, prijavilo se oko 400 djece, potvrdila je za Klix.ba Azra Baščelija, predsjednica Skupštine Udruženja privatnih predškolskih ustanova KS.

- Nekih 10 do 15 posto djece od 682, koliko smo imali na listi čekanja, nije se prijavilo ni u jedan vrtić, a roditelji su i dobijali poziv iz JU Djeca Sarajeva pa su odlučili da njihova djeca idu u vrtiće pod JU Djeca Sarajeva, jer su se upraznila mjesta zbog odustajanja djece koja su redovno primljena - kazala je Baščelija.

Dodala je da još uvijek nisu potpisani ugovori s Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo o subvencioniranju boravka djece, ali da djeca već idu u vrtiće. Očekuje se skoro potpisivanje ugovora, a zastoj je nastao zbog trenutnih dešavanja na čelu ministarstva, ali i prethodnih godišnjih odmora.

Podsjećamo, sarajevske vlasti su ranije odlučile da privatni vrtići budu dostupni i roditeljima koji ne mogu u potpunosti platiti boravak djece u privatnim vrtićima. Tako će Vlada KS subvencionirati boravak za djecu koja su bila na listi čekanja JU Djeca Sarajeva, a koja su se upisala u privatne vrtiće, sa po 200 KM mjesečno.

(Klix.ba,Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo: Roditelji provedu čak 82 dana godišnje na uspavljivanje djece