VIJESTI

Zašto bebe vole čupati kosu?

Zašto bebe vole čupati kosu?

Beba vas ni malo nježno uhvati za kosu i počupa tako da vidite sve zvijezde na nebu? Nekako se čini kao da joj je to jedan od najdražih hobija, kao i štipanje, udaranje, griženje? To vaša beba, a kasnije i dijete u stvari samo pokušava kontrolirati svoju neposrednu okolinu. Zašto još bebe i mala djeca vole čupati kosu?

Postoji nekoliko obrazloženja za takvo ponašanje, a stručnjaci smatraju kako je najvjerojatnije ono i najočitije: dijete je otkrilo kako može izmamiti neku vašu reakciju i želi ju izmamiti opet i opet.

– Djeci je čupanje kose kao stiskanje prekidača za svjetlo ili plišane igračke koja ispušta zvuk kad ju pritisnete na prvom mjesto – pojasnio je Mark W. Roberts, profesor kliničke psihologije na Državnom univerzitetu i Idahu. Dodaje da postoji i mogućnost da beba povlači kosu kako bi “otjerala loše stvari”. Na primjer neko puže preko nje ili mu uzima igračku. Beba ga povuče za kosu i loša stvar odmah prestane!

Djeca također vuku kosu u sklopu razvoja svojih kognitivnih sposobnosti i shvatanja stvari oko sebe. Povlačenjem kose i izmamljivanjem reakcije dijete može pokušati kontrolirati smjer razvoja određene situacije.

Recimo da starija sestra uzima zadnji keks kojeg dijete hoće, ali ono ju povuče za kosu. Sestra počne da plače, pojavi se mama a situacija kreće u drugom smjeru. Mama će možda nagovoriti sestru da podijeli posljednji keks. Još je važnije djetetu što smatra kako će starija sestra idući put dobro razmisliti prije nego pomisli učiniti nešto slično.

Može se dogoditi da vaše dijete vuče i čupa svoju vlastitu kosu, umjesto vaše. Šta onda? Vjerojatno je uzrujano ili zabrinuto. Ttakođer može ukazivati na impuls poremećaja kontrole, pa ako ste zabrinuti što vaše dijete čupa svoju kosu, najbolje je da se posavjetujete s liječnikom.

Šta poduzeti u vezi čupanja?

Pokažite bebi da čupanjem neće dobiti ono što želi. To je jedna od glavnih ključeva za suzbijanje dječije agresije. Pokažite da ga ona apsolutno nigdje neće dovesti. No, s druge strane, nećete ništa postići ako takvo ponašanje budete ignorisali. Jer, reakcija nikada neće izostati. Kome god beba/dijete povuče kosu, taj će neizbježno jauknuti i pokušati se spasiti, a djetetovo ponašanje samo će se s vremenom pogoršati jer će uvidjeti da mu povlačenje donosi neke rezultate.

Stručnjaci tvrde da niti preusmjeravanje pažnje djeteta nije dobro rješenje jer ono iz takvog vašeg ponašanja iščitava također pogrešnu poruku. 

Prekinite neželjeno ponašanje

Kada zateknete dijete s punom rukom kose (vaše ili tuđe), nježno oslobodite kosu, kratko držite djetetovu ručicu u svojoj uz poruku da se druge ne čupa za kosu jer to jako boli.

Ako je dijete veće, profesor Roberts predlaže čak i primjenu modificirane time out metode. Ostanite uz dijete, ali nakon čupanja ga ignorirajte nekoliko minuta kako bi shvatilo poruku da je njegovo ponašanje neprihvatljivo.

Razgovorom do rješenja

Kada je vrijeme ignorisanja završeno, porazgovarajte s djetetom o onome što se dogodilo. Učinite to čak i ako vaše dijete još ne govori ili ne vlada dovoljno dobro verbalnim vještinama. Djeca razumiju više nego što mislite i važno je što ranije početi im objašnjavati što je prihvatljivo, a što ne. Također, na taj ćete način poručiti da se problemi rješavaju razgovorom umjesto čupanjem kose.

Ne brinite se ako vaš razgovor i objašnjenja ne pad mu odmah na plodno tlo. Mala djeca uče na teži način, odnosno učinit će nešto opet i opet i doživjeti negativne posljedice puno puta dok ne shvate da ih njihovo ponašanje neće dovesti tamo gdje žele. Budite dosljedni i ne dopustite si da vas dijete naživcira.

Kako vaše dijete raste i počinje sve više verbalizirati stvari, naučite ga da se sve nedoumice i problemi rješavaju razgovorom. Pomozite djetetu da svoje emocije prenese riječima.

Nikad nemojte uzvratiti istom mjerom

Dijete vas je nemilosrdno povuklo za kosu, pa i vama u napadu bijesa dođe da povučete njega, da mu pokažete kako je to? Nemojte to raditi. Stručnjaci tvrde da djeca povlače za kosu kako bi promijenila neku situaciju – na primjer spriječila nekoga da mu uzme igračku ili da ga primijeti. Ako vi to isto napravite djetetu, šaljete poruku da je to način koji se koristi za promjenu nečijeg ponašanja.

Osmislite ponašanje koje želite da vaše dijete slijedi i oponaša – da drugima nastupa verbalno i da na taj način prenese ono što ga smeta.

(Kidsinfo.ba;djecjaposla.com)

Pročitajte i ovo:  Dijete Vaga: Spremni za ljubav, ali ne i za svađu