BEBE

Šta ne smije da jede beba mlađa od godinu dana?

Šta ne smije da jede beba mlađa od godinu dana?

Jedna od glavnih prekretnica za roditelje je trenutak kad beba počne da jede čvrstu hranu. Ipak, treba biti svjestan svih opasnosti koje to nosi. Djeci treba dopustiti da istražuju hranu, ali pritom treba imati na umu da postoje namirnice koje treba izbjegavati dok ne napuni barem godinu dana.

Med

Med treba izbjegavati zato što može razviti botulizam. Botulizam je rijetka, ali teška bolest, koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum, koja stvara spore i toksične otrove, a posljedice za bebu mlađu od godine dana su ozbiljne.

Puter od kikirikija

Ovaj proizvod može izazvati ozbiljne alergijske reakcije. Osim toga, puter od kikirikija je izrazito opasan, zato što je to gusta ljepljiva smjesa koja može izazvati gušenje.

So

Bebe ne treba da jedu slanu hranu. Bubrezi jednogodišnjeg djeteta nisu dovoljno razvijeni da bi mogli da se nose s velikim količinama natrijuma, pa je važno izbjegavanje soli. Također, treba imati na umu da sva prerađena hrana u sebi već sadrži određene količine, pa to treba izbjegavati.

Grožđe

Grožđe je inače dobra grickalica za vaše mališane, ali tek kada postanu malo stariji. Čak i ako grožđe prerežete na pola, ono predstavlja rizik za bebe jer se njime mogu lako ugušiti. Ovo se odnosi i na grožđice, tako da je ovu grickalicu potrebno izbjegavati.

Čokolada

Svaka beba bi voljela da dobije komadić čokolade. Iako mislite da to nije loša ideja, sjetite se da u čokoladi ima kofeina i mlijeka, što je mlađim od godinu dana teško da provare

Svježa mrkva

Kao i grožđe, veličina i krutost sirove mrkve veliki je rizik od gušenja za mališane. Najsigurniji način za konzumiranje jeste da se skuha.

Kokice

Iako je to hrskava, ukusna i može biti zdrava grickalica, postoji ozbiljna opasnost od gušenja. Nikada nemojte davati kokice djeci mlađoj od godinu dana.

Tvrde bombone

Bombone, uključujući lizalice, najbolje je odgađati dok dijete ne bude dovoljno staro za pranje zuba.

(Kidsinfo.ba,yumama.com)

Pročitajte i ovo: Azra i Džan, najpoznatiji planinarski tim mama i sin: Planinarenje nas uči spretnosti i strpljenju