ZDRAVLJE

Ajša Meholjić: Najčešći uzrok cerebralne paralize je prijevremeni porod

Ajša Meholjić: Najčešći uzrok cerebralne paralize je prijevremeni porod

Bez obzira na to koliko se trudnice i mlade mame brinule o svojim bebama neke okolnosti koje su u potpunosti izvan njihove kontrole mogu dovesti do zdravstvenih nepravilnosti s dugoročnim posljedicama za novorođenče. Jedna od tih nepravilnosti je i cerebralna paraliza. Specijalistkinja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju djece i odraslih Ajša Meholjić, kazala je za Kidsinfo.ba kako je cerebralna paraliza grupa kliničkih sindroma koji se odlikuju  abnormalnim tonusom mišića, abnormalnim držanjem i kretanjem.

Ovakva simptomatologija je posljedica  abnormalnog razvoja mozga što su uzrokovali različiti faktori. Iako  sam poremećaj nije progresivan, klinički izraz se može vremenom promijeniti kako mozak sazrijeva - istakla je Meholjić.

Kako je kazala ukupna prevalenca cerebralne paralize je oko dvoje na 1000 živorođenih.

Prevalenca cerebralne paralize je daleko veća u prijevremeno rođene djece u odnosu na bebe rođene u terminu, a  povećava se i sa smanjenjem gestacijske dobi i porođajne težine - pojasnila je doktorica.

Dodala je kako je etiologija cerebralne paralize multifaktorijelna i više faktora koegzistiraju, a osim prematuriteta i porođajne težine, koji su najvažniji faktori rizika za razvoj cerebralne paralize., prijavljeni su i brojni drugi prenatalni i perinatalni faktori povezani sa povećanim rizikom od cerebralne paralize. 

Doktoru se obratite ukoliko uočite neki od sljedećih simptoma:

- vaša beba nakon 12 -15 sedmice starosti i dalje ne pokušava samostalno držati glavicu u zraku

- nakon navršeno  osmog mjeseca starosti beba još ne može samostalno sjediti

- dijete se ne smije

- dijete ne proizvodi nikakve zvukove osim plača

- jednu stranu tijela dijete slabije koristi

- djetetovi mišići su ili izrazito mlohavi ili vrlo napeti 

Najčešći faktori uzroka

Meholjić je kazala kako su najčešći faktori uzroka cerebralne paralize prijevremeni porod, intrauterine ograničavanje rasta i intrauterine infekcije.

Također, tu su i antepartalna krvarenja, patologija placente i višestruka trudnoća - naglasila je Meholjić.

Dijagnoza cerebralne paralize se, prema njenim riječima, postavlja na osnovu kliničkog nalaza, uključujući kašnjenje motornog razvoja, perzistiranje primitivnih refleksa i prisustvo abnormalnih posturalnih reakcija.

Kod većine djece, dijagnoza je jasna tokom prve dvije godine životaa specifični principi tretmana su habilitacija po Vojta metodi, odnosno vježbe razvoja, habiliacija po Bopath konceptu, Halliwick koncept, TAMO terapijski pristup, Feldenkrais metod, te Konduktivna edukacija odnosno Peto- zaključila je Meholjić.

(Belmina Pašalić, Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo: Haris Zubčević za Kidsinfo.ba: Djeca koja hodaju bosonoga nemaju problem spuštenih stopala