ZDRAVLJE

Baby puderi na tržištu: Što sadržavaju i kako pomažu?

Baby puderi na tržištu: Što sadržavaju i kako pomažu?

Glavni sastojak je mineral talk, koji se koristi i za gume za žvakanje, dezodoranse, šminku. Iz organizma se izlučuje nepromijenjen i smatra se bezopasnim.

Za njegu kože koriste se puderi koji upijaju tjelesne izlučevine, poput znoja. Nanose se u pregibe tijela kako bi smanjili trenje, iritacije i crvenilo kože.

Jedan od najpoznatijih sastojaka pudera je talk ili milovka, vrlo mekan mineral koji ima mogućnost upijanja vlage, mekoću te kliženje. Koristi se i u proizvodnji guma za žvakanje pri površinskoj obradi te kod površinske obrade riže i kobasica. Iz organizma se izlučuje nepromijenjen i smatra se bezopasnim. Koristi se i protiv zgrudnjavanja, kao fiksator šminke, zamjena za dezodoranse, u proizvodima za suho pranje kose, upijanje masnoće s odjeće, uklanjanje neugodnih mirisa odjeće...

Analizirali smo deklaracije šest pudera za djecu. Pet njih sadrži talk, a u Niveinu je kukuruzni škrob, koji također ima svojstvo upijanja vlage. U puderu Beauty Baby je cinkov oksid, koji ima antiseptičko djelovanje, a djeluje i kao adstringens, blago steže kožu i pomaže u sprečavanju upala. Ima ga i u proizvodima protiv akni te onima za njegu masne i upalama sklone kože. Među njegujućim tvarima u puderima je glicerol, koji ovlažuje kožu i sprečava isušivanje. U nekima je pantenol, odnosno provitamin B5, koji djeluje kao ovlaživač, a koristi se i za zacjeljivanje rana i kod opeklina. Među sastojcima su i različiti ekstrakti biljaka.

Ekstrakt nevena njeguje kožu, pomaže regeneraciji nadražene kože i djeluje protuupalno, što je važno u slučaju problema u pelenskom području. U ovim proizvodima može se pronaći i alantoin, tvar iz biljke gavez, koji ima zacjeljujuće i protuupalno djelovanje te hidratizira. Koristi se u liječenju kožnih bolesti. U puderima su i tvari koje premašćuju, najčešće biljna ulja. Ulje jojobe bogato je vitaminom E, kompleksom vitamina B i mineralima, ima protuupalno i antivirusno djelovanje i vrlo je blago za kožu, pa je pogodno za onu podložnu osipu i alergijama. Puderi su često i parfumirani. Čestice pudera ne smiju ući u nos i usta kako bi se izbjegle eventualne poteškoće s disanjem. Ne preporučuje se stavljati puder na izranjavanu kožu, mora biti suha i čista.


(miss7mama/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Postoji razlog zašto bebu češće nosimo na lijevoj strani