ZDRAVLJE

Bljuckanje kod dojenčadi

Bljuckanje kod dojenčadi

Bljuckanje je izbacivanje malih količina tekućine ili hrane na usta, a najčešće se javlja kod dojenčadi. Što je dijete manje to je u pravilu bljuckanje učestalije. Pokazalo se da svaka druga beba mlađa od četiri  mjeseca bljucka, a kasnije se to bitno smanjuje.

Više je razloga zašto je zdravo da dojenčad bljuckaju. Dojenčad jedu isključivo mlijeko, a budući da se tekućina lakše vraća, zbog toga najčešće bebe bljuckaju. Uz to bebe imaju kratak jednjak, a mišićni dio koji ga odvaja od želuca zna biti još nezreo i nepotpuno se zatvara nakon ulaska hrane u želudac. Uz to djeca pretežno leže, jedu u vrlo kratkim intervalima, a prilikom jela se nerijetko nagutaju i zraka koji onda sadržaj želuca potiskuje prema gore. Bljucnuti sadržaj je količinski mali, iako s obzirom na to da je obično tekući, može izgledati veći nego što to realno jest.

Većinom se  hrana samo prelije iz djetetovih usta. Ponekad sadržaj može biti i usiren i mirisati na kiselo mlijeko. Suprotno uvriježenom mišljenju bljuckanje ne mora biti samo iza obroka, jer mala djeca učestalo jedu i stalno imaju sadržaja u želucu. Ono što je najvažnije da biste bljuckanje proglasili bezazlenim je vidjeti ima li uz to drugih tegoba i kako dijete napreduje na tjelesnoj masi. Ako dijete nema nikakve druge simptome, a prirast na tjelesnoj masi je dobar, ne treba se zabrinjavati i bljuckanje možemo smatrati fiziološkom pojavom. Nekada se koristi i termin „fiziološki refluks“. Vremenom se bljuckanje prirodno prorjeđuje, a nestaje u drugoj polovici prve godine života, kada dijete počne jesti gušću hranu, bude zrelije i više je u uspravnom položaju.

Kako bi bljuckanje bilo što rjeđe i manje, poželjno je dojenče staviti u uspravan  položaj nakon obroka,  kako bi podrignulo. Ako su intenzitet i učestalost bljuckanja veliki, a uz to se javljaju i neki drugi simptomi, primjerice: izvijanje, kašljanje, ponavljane infekcije dišnog sistema, tragovi krvi u izbljuckanom sadržaju, anemija, slab prirast na tjelesnoj masi, tada se ne radi o fiziološkoj pojavi, već vrlo vjerojatno o bljuckanju kao jednom od simptoma patološkog refluksa.

Ponekad je teško razlikovati bljuckanje od povraćanja koje je forsirano izbacivanje većih količina hrane, što također smatramo patologijom. U oba slučaja potrebno je provesti dijagnostičku obradu kako bi se ustanovio razlog tegobama. Takva dijagnostička obrada kao i terapija u nadležnosti su dječjeg gastroenterologa.

(Kidsinfo.ba,trudnoća.hr)

Pročitajte i ovo:  Kad odluči nešto poduzeti dijete Bik je nemoguće uporno, tvrdoglavo i koncentrisano na cilj