ZDRAVLJE

Djeci mlađoj od šest godina ne treba davati kapi za nos

Djeci mlađoj od šest godina ne treba davati kapi za nos

Ljekari u studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu upozoravaju kako djeci mlađoj od šest godina ne bi trebalo davati kapi za nos, dok ih djeca do 12 godina mogu koristiti samo u slučajevima kada je to zaista neophodno.

Nazalni dekongestivi su lijekovi koji služe za sprječavanje prekomjernog lučenja sekreta u nosu. Oni ne utječu na uzroke koji su do toga doveli, ali neprijatne prateće simtome virusnih i bakterijskih respiratornih infekcija mogu da ublaže.

Dokazi koji potvrđuju efikasnost ovih lijekova su ograničeni, a pošto većina prehlada i virusnih respiratornih infekcija prolazi za sedam dana, ljekari preporučuju da se problem sa zapušenim nosem kod djece rješava na drugi način.

Djeca u prosjeku “zakače” šest do osam ovakvih infekcija godišnje, dok odrasli imaju dvije do četiri. Ipak, strudije su pokazale da iako su simptomi neprijatni, djeca ne mogu da dišu kako treba, a onda ni da spavaju noću od zapušenog nosa, ne bi trebalo posezati za kapima.

Iako će kapi za nos iz klase dekongestanata riješiti ovaj problem, ne bi ih trebalo koristiti kod djece, jer nisu bezbjedne.

- Lijekove iz klase dekongestanate ne bi trebalo propisivati djeci mlađoj od 12 godina jer su dokazi o njihovoj efikasnosti ograničeni, a postoje određeni rizici - prenosi britanski “Miror”.

S druge strane, slani rastvori su sasvim bezbjedni, iako nešto manje efikasni. To znači da djeci možete u nos stavljati slani rastvor bez ikakvog rizika, čak i kada su u pitanju bebe. U tim slučajevima fiziološki rastvor će pomoći da se nosić očisti.

Fiziološki rastvor nije lijek, već medicinski “zasoljena” voda, koja je potpuno neškodljiva i ne može da ošteti fine krvne sudove niti sluzokožu nosa.

Čak i ako se u nosić stavi malo više rastvora, i dete ga proguta, potpuno je bezbjedan.

Kapi za nos ni odrasli ne bi trebalo da koriste nekontrolisano. U sezoni virusa one jesu ozbiljan “saveznik”, ali nikad ih ne bi trebalo primjenjivati duže od sedam dana.

U suprotnom, kad prestanete da ih koristite simptomi u vidu zapušenog nosa i sekrecije iz nosa biće znatno gori.

(Kidsinfo.ba/Mondo)

Pročitajte i ovo: Jedinstven ljetni raspust uz Plivački kampus “Fit Kids” za djecu od četiri do 12 godina