ZDRAVLJE

Dr. Halimić piše za Kidsinfo.ba o konjuktivitisu kod beba i male djece

Dr. Halimić piše za Kidsinfo.ba o konjuktivitisu kod beba i male djece

“Često se dešava da bebe i mala djeca trljaju oči, a uzrok tome je infekcija ili upala spojnice oka, tzv. konjunktivitis. Konjunktivitisi, na sreću nisu ozbiljno i opasno stanje, osim što su ponekad uporni na liječenje, a često se nakon zaliječenja ponovno jave. U većini slučajeva prepoznat je od strane pedijatra, mada je naravno potreban pregled dječijeg oftalmologa” - kazala je oftalmologinja Jasmina Halimić.

Dodala je kako se infekcija može prenijeti na više načina; infekcija beba prolaskom kroz porođajni kanal, direktni kontakt sa zaraženom sobom ili rukama, te kapljičnim putem od osobe koja ima jaku respiratornu infekciju, kašlje, kiše, ili diše u blizini bebe.

- Simptomi su crvenilo očiju, natečenost kapaka, pojava žutih krmelja na kapcima, gnoj /koji se razlikuje u zavisnosti od uzroka upale/, sljepljeni kapci nakon spavanja, osjetljivost na svjetlo, te potreba za češćim trljanjem očiju, čime se infekcija dalje prenosi - rekla je.

Istakla je kako se liječenje provodi u zavisnoti od uzročnika, većinom su antibiotske kapi i mast, ali je uz terapiju veoma važno održavanje redovite higijene ruku jer je sekret iz oka zarazan 24 do 48 sati od početka liječenja. Veoma je važna njega ili toaleta kapka u smislu čišćenja prisutnog sekreta s rubova kapka posebno oko trepavica.

- Prije ukapavanja kapi i stavljanja masti, obavezno oprati ruke, te ukapati u donji ugao oka, pritom pazeći da se rubom bočice ili tube ne povrijedi oko ili prenese infekcija. Uvijek je poželjno da glava djeteta bude zabačena unazad ili da leži - kazala je.

Prema njezinim riječima kod sumnje da je konjunktivitis prelazan  trebalo bi izbjegavati kontakt sa drugom djecom, te odvojiti poseban ručnik. Ne samo da se upala može proširiti na drugo oko, već se može prenijeti i na druge osobe dodirivanjem upaljenog oka ili očnog sekreta.

-Za neke forme konjunktivitisa koji se ne izliječe ili samo zaliječe, svakako da je potrebna laboratorijska analiza  brisa oka, te liječenje prema antibiogramu - zaključila je.

(Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo; Dr. Halimić piše za Kidsinfo.ba o problemima suhoće oka kod djece