ZDRAVLJE

Prvi logopedski pregled kada dijete napuni tri godine, po potrebi i ranije

Prvi logopedski pregled kada dijete napuni tri godine, po potrebi i ranije

Dinko Starčević, logoped iz Udruženja Dobar Glas - Logopedija u Sarajevu,  kazao je za Kidsinfo.ba kako bi prvi logopedski pregled trebao da bude otprilike kada dijete napuni tri godine, ali ukoliko roditelji primjete teže odstupanje u govoru djeteta, mogu zatražiti pomoć logopeda i prije nego što je uobičajeno.

- Neki od simptoma zbog kojih ćete dijete odvesti logopedu su mucanje, nepravilan izgovor pojedinačnih glasova, oskudan rječnik i rečenice, problemi kod čitanja i pisanja te disgramatizam - pojasnio je Starčević.

Kako je kazao, tretmane koje rade u svojoj logopedskoj kancelariji su različiti jer svako dijete traži drugačiji pristup, ali je najbitnije da je kancelarija opremljena sadržajima koji će privući djecu i zainteresovati ih za učenje.

- Ako dijete voli muziku i pjesmice, tretmani se često rade uz pomoć klavijatura ili nekog drugog muzičkog instrumenta. Neki od ostalih sadržaja su i trampolina, tobogan, veliki izbor igračaka, slikovnica, itd. Kada napravite ugodnu atmosferu zauzvrat stičete povjerenje roditelja i samog djeteta. Na taj način postižemo bolje i efikasnije rezultate, a djetetu olakšavamo logopedske tretmane - istakao je logoped.

Roditeljima savjetuje da prate rast i razvoj djeteta, te da se obrate stručnjaku ukoliko primjete bilo kakvo odstupanje naspram vršnjaka.

- Ukoliko roditelji nisu sigurni da li dijete ima neki govorni problem, mogu da nas pozovu ili pošalju poruku putem Facebook-a, Viber-a ili email-a - zaključio je Starčević.

Pročitajte i ovo: Ramzija Kozarić: Novorođenčad koja doje rjeđe imaju nadutost od beba koje se hrane flašicom

(Kidsinfo.ba)