ZDRAVLJE

Sedam načina da ublažite grčeve kod beba

Sedam načina da ublažite grčeve kod beba

Procjenjuje se da čak 40 posto beba imaju grčeve, koji obično počinju u 3. sedmici a završavaju u 4. mjesecu života. Umjesto umiljate bebe, koja sretno spava u krevetiću (kako svi zamišljamo), u kući vladaju plač i histerija roditelja.

Donosimo Vam nekoliko korisnih savjeta kako pomoći bebi kada ima grčeve:

1. Postavite bebu da leži potrbuške na vašim grudima.

2. Stavite bebi toplu pelenu na stomačić.

3. Masirajte bebi trbuh. Najprije je skinite, postavite je da leži na leđima, i opipajte joj trbuh. Ako je naduven poput balončića, znači da su gasovi prisutni u crijevima - u mjeri koja bebi pravi probleme, i da je najbolje da ih izbaci. To će lakše da uradi ako ih malo "pogurate".
Postavite bebu da leži na leđima. Zamislite na njenom stomačiću sat, čiji je centar pupak. Palac vaše desne ruke postavite na "sedam sati" - pa, najprije prstima, a zatim vanjskim obodom dlana, polako pravite krugove oko pupka, u pravcu kazaljke na satu. Blago pritišćite naduven stomačić u roku od 10-15 minuta, sve dok beba ne počne da izbacuje gasove. U početku masaže, može da joj bude neprijatno, što će da pokaže intenziviranjem plača. Uskoro ćete pod prstima da osjetite pretakanje, jer gurate gasove kroz crijeva ka izlaznom otvoru, da biste na kraju čuli poznati zvučni fenomen, poslije čega će bebi da lakne.

4. Ponudite bebi neki od preparata koji sadrže komorač (čajevi, sirupi).

5. Kod grčeva izazvanih upotrebom antibiotika, pomažu takozvani probiotici - lijekovi koji sadrže „dobre“ bakterije. Na tržištu postoje probiotici specijalno namijenjenih bebama. Treba ih davati sve dok traje antibiotska terapija, i nekoliko dana duže - dok se ne oporavi crijevna flora. Interesantno je da ponekad, i kada nije u pitanju antibiotska terapija, probiotici smiruju kolike kod odojčadi

6. Veoma je zgodno da vi, ako dojite bebu, pijete čaj za dojilje. 

7. Ukoliko navedene metode ne daju rezultate, bebi možete dati da popije kašičicu Paracetamola, koji smiruje skoro sve vrste bolova.

Na kraju, ako ništa ne pomogne, znajte da će grčići da prođu sami od sebe, i da neće ostaviti nikakve posljedice.

(Kidsinfo.ba)