ZDRAVLJE

Šta je dokazala nova studija o isprekidanom snu beba?

Šta je dokazala nova studija o isprekidanom snu beba?

Nova studija objavljena prošlog mjeseca u časopisu "Pediatrics" kaže da se roditelji ne moraju uznemiravati ako njihova djeca ne dođu do punog noćnog sna dok ne dostignu 6 mjeseci i godinu dana, piše Sleep Review.

Studija "Neprekidni dječji san, razvoj i raspoloženje majki" definirala je cijelu noć spavanja između 6 i 8 sati bez prekida. Istraživači su proučavali obrasce spavanja 388 dojenčadi u dobi od 6 mjeseci, te još 369 djece u dobi od jedne godine.

Od 6-mjesečne grupe, 38 posto njihovih majki prijavilo je da njihova djeca ne spavaju punih 6 sati, dok je više od polovice majki prijavilo da njihova djeca ne spavaju 8 sati, navodi se u izvještaju.

Od jedne godine, 28 posto nije spavalo punih 6 sati, dok 43 posto nije spavalo punih 8 sati.

Sudeći prema ovoj studiji istraživači nisu mogli potvrditi da su djeca koja se češće bude sklonija problemima sa razvojem kongitivnih, lingvističkih ili motornih funkcija.Također nisu mogli pronaći vezu između majčinih postporođajnih raspoloženja i češćeg buđenja novorođenčeta tokom noći.

Istraživači su utvrdili vezu između djece koja su se probudila tokom noći i češćeg dojenja - što je pogodnost i za dojenčad i za majke.

Studija je zato preporučila roditeljima da ulože više vremena u edukaciju o ciklusima sna i buđenja novorođenčadi, umjesto da posvećuju energiju intervencionističkim metodama.

(KIDSinfo.ba)