ZDRAVLJE

Šta sve uključuje prvi pregled novorođenčeta?

Šta sve uključuje prvi pregled novorođenčeta?

Prvi pregled novorođenčeta započinje već opservacijom djetetovog ponašanja nakon dolasku u ordinaciju, a obavezno je skidanje odjeće i opći pregled po sistemima. Nakon pregleda neonatologa u rodilištu i dolaska djeteta kući, prvi je pregled pedijatra u djetetovoj dobi od mjesec dana, a prema potrebi i ranije.

Time započinju preventivni programi praćenja djetetovog rasta i razvoja koji uključuju sistematske preglede, cijepljenja i savjete o djetetovoj njezi i prehrani. To je ujedno i prilika za upoznavanje s odabranim pedijatrom koji će najčešće biti prvi ljekar za kontakt u slučaju djetetove bolesti.

Na pregled je potrebno donijeti medicinsku dokumentaciju iz rodilišta i onu tokom trudnoće odnosno otpusno pismo za dijete i majku. Kako je novorođenačko razdoblje i djetetov dolazak kući doista velika promjena, nesigurnost ili nedostatak iskustva otvara mnoga zdravstvena pitanja roditelja i ostalih osoba uključenih u skrb za dijete. Njih je dobro zapisati i postaviti ih pedijatru na prvom sistematskom pregledu.

Prvi pregled novorođenčeta

Pregled započinje uzimanjem anamnestičkih podataka o toku porođaja i boravka u rodilištu, eventualnim bolestima u porodici, te dosadašnjem djetetovu zdravstvenom stanju i prehrani. Taj dio uključuje i razgovor o usvojenom ritmu hranjenja i spavanja, te moguću pojavu dojenačkih kolika.

Ljekarski pregled djeteta započinje već opservacijom djetetovog ponašanja nakon dolaska u ordinaciju, a obavezno je skidanje odjeće i opći pregled po sistemima. Procjenjuje se takozvani somatski status i neurološki status.

Somatski pregled uključuje:

opće stanje djeteta

pregled kože, glave

usne šupljine

auskultacijski pregled slušalicama rada srca, pluća i abdomena

palpaciju abdomena i pokretljivosti vrata, kukova i drugih zglobova

zarastanje pupka

ekstremiteti

Provode se antropometrijska mjerenja:

tjelesna masa

dužina

opseg glave, te uspoređuju s centilnim krivuljama po spolu i procjenjuje se porast i dinamika u odnosu na podatke iz rodilišta

Centilna krivulja ispod i iznad granica normale ili pomicanje krivulje na manje ili više u odnosu na prvobitnu centilnu krivulju upozorava na moguće patološke uzroke. Novorođenče u prvim danima izgubi od sedam do deset posto porođajne tjelesne mase, a na kraju prvog mjeseca života ima je oko dvadeset posto više.

Neurološki pregled novorođenčadi

Neurološki pregled novorođenčeta uključuje:

procjenu razvoja motorike (spontani pokreti, držanje glave, trupa i udova)

pokrete očiju i vid

reakciju na zvuk

Ispitivanje refleksa

Ispituju se:

refleks traženja

optički i akustički refleks

automatski hod

potporna reakcija

suprapubični i križani refleks ekstenzora

refleks hvatanja šake i stopala

Moroov i Galantov refleks

Procjena se provodi u različitim položajima djeteta: potrbušni položaj, ležanje na leđima, pokus posjedanja povlačenjem, okomiti položaj. Testiraju se reakcije uspravljanja koje počinju odizanjem brade, te glave i vrata potkraj prvog mjeseca života.

Nezaobilazna je procjena mišićnoga tonusa. Na znak moguće bolesti upozorava prisutnost refleksa izvan granica normale, držanje tijela, abnormalna spontana motorika, položajne reakcije, asimetrije ili djetetova prevelika opuštenost ili ukočenost.

Somatski i neurološki status je kod većine novorođenčadi uredan. Ako roditelji prvi posumnjaju na odstupanje prije posjete pedijatru, važno je svaku sumnju podijeliti sa svojim ljekarom na pregledu. Samodijagnosticiranje se ne preporučuje.

Procjenu odstupanja treba prepustiti stručnoj osobi, u prvom redu pedijatru koji prema potrebi upućuje dijete na dodatnu procjenu. U slučaju neuromotornih odstupanja – fizijatru ili neuropedijatru. Djetetov se neurološki status mijenja vrlo dinamično tokom prve godine života.

“Baby handling”

Manje smetnje ne moraju i ne mogu uvijek biti vidljive u ranom razvoju. Zbog toga su i neurološki pregledi dobno specifični i zahtijevaju ponavljanu procjenu. Kada se i dogodi odstupanje, važno je znati da neoptimalan tok neurorazvoja ne upozorava odmah na moguće dugoročne posljedice i loš ishod.

Mladi mozak posjeduje veliku moć plastičnosti i okom rasta i razvoja mnogo manjih neurorazvojnih odstupanja može, uz stimulaciju razvoja, preći u normalizaciju. Vezano za pravilan neurorazvoj, svakako se preporučuju načela ispravnoga postupanja s djetetom (engl. “baby handling”), ne samo za djecu s odstupanjem nego za svu djecu.

Neurorizična djeca

Neurorizična djeca su ona kod kojih tok porođaja, nalazi i anamnestički podaci upućuju na rizik od oštećenja mozga. Važno je istaknuti da neurorizik nije dijagnoza i ne znači da će dijete imati odstupanje nego znači potrebu za ranim, stručnim i detaljnim pregledom, te za neuropedijatrijskim praćenjem djeteta.

Cilj je takvoga programa praćenja što ranije dijagnosticiranje mogućih odstupanja, rana intervencija i habilitacija djeteta koja u konačnici dovodi do povoljnijeg ishoda.

Na kraju prvog pregleda dobit ćete savjet o prevenciji rahitisa vitaminom D3, o prevenciji anemije, savjete o prehrani i njezi djeteta. Pedijatar će objasniti redovni program cijepljenja i ponuditi dodatna cjepiva koja su dostupna. Ako je ostalo neodgovorenih pitanja ili nejasnoća, svakako ih prođite na kraju s pedijatrom.

(Kidsinfo.ba, djecijisvijet.com)

Pročitajte i ovo:  Jeste li toksična majka svome djetetu?