ZDRAVLJE

Suho voće najbolja grickalica za djecu

Suho voće najbolja grickalica za djecu

Prekomjerno konzumiranje šećera možete lako izbjeći korištenjem suhog voća koje svojom slatkoćom i okusom čini slastice ukusnijima, ali i zdravijima. Ne samo što je izvrstan izvor prirodnog šećera, suho voće je također bogato enzimima, vitaminima i mineralima. 

Sadržaj minerala, posebice kalcija i željeza u suhom voću je veći nego u svježem te ga smatraju iznimno bitnim u prehrani djece. Tako sušene grožđice sadrže kalij, sušene marelice kalij i željezo, a sušene smokve kalij, željezo, kalcij i magnezij. 

Grožđice- grožđe je najbogatije ugljikohidratima, tako da kroz njega možete dobiti znatnu količinu energije.  Bogato je mnogim hranjivim tvarima. Samo određene sorte grožđa se suše čime se dobivaju grožđice, koje su još koncentriranije u svom bogatstvu različitih hranjivih sastojaka. 

Marelica-Plodovi marelice sadrže znatne količine vitamina A koji je poznat kao snažan antioksidans i zaštitnik od degenerativnih poremećaja. Sadrže i mnoge vitamine B skupine, vitamin C te minerale kalcij, fosfor i kalij. Sve te hranjive tvari su još koncentriranije u suhim marelicama.  

Suhe šljive- su posebno bogate vitaminom A, riboflavinom i vitaminom C, te kalcijem i magnezijem. Služe i kao prirodan laksativ pa se mogu koristiti kod slučajeva zatvora, naročito kod male djece i starijih ljudi.  

Datule -su veoma bogate različitim vitaminima i mineralima među kojima se posebno ističu vitamin B1, B5 i folna kiselina, te kalcij, magnezij i željezo. Datule  predstavljaju odličan prirodan izvor energije i brzo daju snagu, bez kasnijeg pada koncentracije šećera u krvi.

Suho voće je energetski bogato pa ga je dobro jesti za doručak.

(svezabebe.ba, kidsinfo.ba)