ZDRAVLJE

Urolog Selver Šabanović za Kidsinfo.ba: Obrezivanje muških beba smanjuje rizik od nastanka urinarnih infekcija

Urolog Selver Šabanović za Kidsinfo.ba: Obrezivanje muških beba smanjuje rizik od nastanka urinarnih infekcija

Urinarne infekcije ili upale mokraćnog sistema ubrajaju se među najčešće bakterijske infekcije dječje dobi. Specijalista urolog Selver Šabanović kazao je za KidsInfo.ba kako se urinarne infekcije javljaju kod tri posto dječije populacije svake godine, gdje rizik iznosi osam posto za djevojčice i dva za dječake.

- Najveći broj urinarnih infekcija kod djece mlađih od pet godina je udružen s kongenitalnim anomalijama urinarnog trakta kao što su vezikoureteralni refluks ili opstrukcija. Pojava bakteriurije ostaje konstantna kod djece od šest do 15 godina, gdje su urinarne infekcije udružene s funkcionalnim abnormalnostima urinarnog trakta kao što su disfunkcionalno mokrenje, na primjer kod neurogene bešike - pojasnio je Šabanović.

Prema njegovim riječima, jedan od najčešćih načina nastanka infekcija urinarnog trakta je ulazni put bakteriju uz mokraćnu cijev, a najčešći uzročnik je E-coli.

- Drugi česti uzročnici su Klebsiella, Proteus, Pseudomonas i Staphylococus Saprofiticus. Budući da je E–coli prirodni stanovnik crijevne mikroflore, a kad dođe u mokraćne organe množi se i izaziva upalne promjene - istakao je ovaj urolog.

Prva indikacija prisutnosti infekcije urinarnog trakta kod beba i djece su često nespecifični simptomi, kazao je Šabanović, te dodao kako je veoma važno naglasiti da se kod djece, za razliku od odraslih, mnogo češće javi groznica s visokom temperaturom bez bilo kojih drugih simptoma urinarne infekcije.

- Također, pojava mokrenja u krevetu bi bio znak koji bi mogao sugerisati prisustvo urinarne infekcije kod djece - naglasio je.

Simptomi urinarne infekcije kod djece:

- neobjašnjiva i uporno prisutna povišena temperatura

- čest nadražaj na mokrenje

- poremećaj u ishrani

- gubitak kontrole nad crijevima i bešikom

- proljev 

 

Klasični simptomi cistitisa su:

- učestalo mokrenje,

- hitnost – urgencija,

- otežano i bolno mokrenje,

- hematurija,

- suprapubični bol,

- osjećaj nepotpunog pražnjenja

- inkontinencija

Šabanović je naveo kako se kod beba i male djece simptomi mogu manifestovati i u vidu slabog apetita, razdražljivosti, pospanosti, povraćanja i opće slabosti.

- Temperatura i bol u slabinama nisu uobičajeni simptomi za urinarne infekcije donjeg urinarnog trakta - dodao je.

Kako je kazao, kod novorođenčadi i male djece pijelonefritis, odnosno infekcija gornjeg dijela urinarnog trakta, može nastati zbog hematogenog širenja infekcije kao što je bakterijemija.

S druge strane, pijelonefritis kod starije djece najčešće počinje kao urinarna infekcija donjeg urinarnog trakta, koja se penje prema gornjem urinarnom traktu kako infekcija napreduje, pojasnio je ovaj urolog.

- Pijelonefritis općenito nastaje iznenada, klinički znakovi uključuju temperature od 38 stepeni, tresavicu, zimnicu, bolove i osjetljivost u slabini, odnosno u predjelu bubrega - kazao je Šabanović za Kidisnfo.ba.

Unatoč tome, bebe i mala djeca mogu imati nespecifične znakove koji uključuju loš apetit, nenapredovanje, letargija, iritabilnost, povraćanje i dijareje, dodao je Šabanović.

Na pitanje šta roditelji mogu uraditi kako bi olakšali djeci ove bolove prije posjete urologu, urolog Šabanović je poručio kako bi roditelji trebali djeci davati dosta tečnosti, odnosno hidrirati ih.

- U slučaju temperature i bolova dati djeci paracetamol - dodao je.

U Poliklinici Šabanović dijagnozu postavljaju na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike, odnosno znakova i simptoma, te laboratorijskih nalaza krvi, urina i urinokulture.

- Važna pitanja su da li je prva ili sekundarna infekcija i da li postoje indikacije za moguće malformacije urogenitalnog trakta, porodična anamneza, da li postoji opstipacija ili znakovi disfunkcije urinarnog trakta - istakao je Šabanović.

Dodao je kako izbor odgovarajućeg antibiotika, način aplikacije i trajanje antibiotika ovisi o dobu djeteta, težini kliničkih simptoma i od prisustva faktora koji mogu dovesti do komplikacija.

- U ranom djetinjstvu kombinacija Aminoglikozida / Ampicilin i Ceftazidima / Penicillin, se preporučuje kao prva linija liječenja kod pijelonefritisa, koji bi se kod djece trebao tretirati na pedijatrijskoj klinici. U kasnijem djetinjstvu i kod starije djece može se primjeniti treća generacija cefalosporina - otkrio je.

Preveniranje urinarnih infekcija može se provoditi pomoću hemoprofilakse - antibakterijalna profilaksa, acidifikacije urina uz pomoć sirupa i sokova od brusnice, oralnim vakcinama, tretmanom bešične disfunkcije i opstipacije.

- Primarna prevencija najbolje se provodi hranjenjem majčinim mlijekom jer ono nudi značajna zaštitna sredstva protiv urinarnih infekcija za vrijeme prvih mjeseci života. Cirkumcizija, odnosno obrezivanje muških beba smanjuje rizik od nastanka urinarnih infekcija za tri do deset puta - zaključio je urolog Selver Šabanović.

(Belmina Pašalić, Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo: Hujdurović za Kidsinfo.ba o šumovima na srcu kod djece