ZDRAVLJE

WHO ispitao dječije hape: Rezultati istraživanja zabrinjavajući!

WHO ispitao dječije hape: Rezultati istraživanja zabrinjavajući!

Gotovo polovina analiziranih kašica za dojenčad nije propisno označena i sadrži prevelike količine šećera. Rezultat je to istraživanja koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija (SZO / WHO) u periodu od novembra 2017. do januara 2018. godine.

Istraživanjem Regionalnog ureda WHO-a za Europu, pregledano je gotovo osam hiljada prehrambenih proizvoda za bebe iz petsto šesnaest (516) trgovina u četiri grada: Beču, Sofiji, Budimpešti i Haifi, a rezultati su mnoge šokirali.

Naime, kako ističu u svom izvještaju, u otprilike pola ispitanih proizvoda više od trideset (30) posto kalorija čine šećeri, a oko trećina proizvoda kao sastojak navodi šećer, koncentrirani voćni sok ili druga sladila.

Naravno, jedan dio tih šećera su prirodni šećeri iz voća i povrća od kojeg se radi analizirana dječija hrana, te je to potpuno prihvatljivo. No, problem je u dodanim šećerima koji takvu hranu vrlo lako pretvaraju u prave energetske bombe. Osim toga, dodani šećeri mogu utjecati na razvoj okusa kod djece, povećavajući njihovu naklonost slađoj hrani, navodi se u izvještaju.

Također, otkriven je i problem kod označavanja takve hrane. Čak šezdeset (60) posto ispitanih prehrambenih proizvoda označeno je kao prikladno za dojenčad ispod šest mjeseci starosti, a to nije u skladu s preporukama WHO-a koje sugeriraju da bi se dojenčad trebala hraniti isključivo majčinim mlijekom prvih šest mjeseci.

Ovi rezultati zabrinjavaju iz više razloga.

Osim što prevelika konzumacija šećera može povećati rizik od prekomjerne težine i zubnog karijesa, može dovesti i do mnogih drugih bolesti.

- Pravilna prehrana u ranom djetinjstvu i dalje je ključna za osiguravanje optimalnog rasta i razvoja djece, te za bolje zdravstvene ishode kasnije u životu – uključujući prevenciju prekomjerne težine, pretilosti i nezaraznih bolesti povezanih s prehranom”, zaključuje dr. Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Europu.

 (Kidsinfo.ba,sarajka.ba)

Pročitajte i ovo: