ART I ZABAVA

Kako zimski raspust učiniti još interesantnijim?

Kako zimski raspust učiniti još interesantnijim?

Raspust je pokucao na vrata i od školskih obaveza udaljio mališane. Sveske, gumice i pernice malo će se odmoriti jer će mališani skoro mjesec dana uživati u slobodnim aktivnostima. Međutim, iako je raspust sreća svakog djeteta, dođu trenuci kada mališani ne znaju kako da upotpune svoje slobodno vrijeme. Tada u akciju stupate vi, roditelji! Kidsinfo.ba vam prenosi neke od načina kako se zabaviti na zimskom raspustu s mališanima.

Hladno jeste, ali zimske igre imaju čar

Iako je vani hladno, to ne znači da dijete mora biti čitav dan u kući. Dobro utoplite vašu dječicu i uživajte u sankanju, skijanju, grudvanju, šetnji, a možda i pravljenju Snješka Bijelića. Psiholozi naglašavaju značaj igre napolju za društveni, emotivni i kognitivni razvoj djeteta, osim očigledne fizičke koristi.

Posjetite biblioteku

Pronađite neke zanimljive rukopise za koje mislite da bi se mogli dopasti vašem djetetu. U bibliotekama se svakako organiziraju i druge brojne aktivnosti tako da će vaše dijete sigurno moći uživati u njima. Čitanje u svijetu videoigrica mališanima nije toliko privlačno, ali trebate raditi na tome da mališani shvate dobre strane knjige.

Pravljenje kolača

Zimski raspust je sam po sebi ispunjen mnogobrojnim praznicima i svečanostima i sve to su savršeni trenuci u kojima možete svoje dijete da uključite u pravljenje kolača. Ima divnih recepata koji će učiniti da vaš dom zamiriše neodoljivim mirisima cimeta, medenjaka ili mafina. Možda probudite u svom djetetu budućeg kuhara ili kuharicu, nikad se ne zna.

Odlazak kod familije

Višednevni odlazak djeteta kod bake, nane, dede, deke ili drugog člana familije, dobar je potez tijekom raspusta za sve koji sudjeluju u tome. Dijete mijenja okruženje, doživljava nova iskustva i tako se razvija. Baka, nana, dedo, deka ili neko od rodbine ima priliku da nadoknadi sve do tada propušteno. Roditelji - da li je potrebno da nabrajam benefite koje dobivaju roditelji? :) Da se razumijemo, sigurno će vam nedostajati vlastito dijete, ali pokušajte da se skoncentrirate na ono što možete da uradite za sebe tih dana kako biste bili bolji roditelj svom djetetu kada se vrati.

(Kidsinfo.ba)