IZLETI

10 ideja za izlet u okolini Sarajeva

10 ideja za izlet u okolini Sarajeva

Nedjelja je idealan dan za otići na izlet sa svojim najmiljima, te se opustiti u prekrasnoj, gotovo netaknutoj prirodi, stoga vam preporučujemo posjet nekom od poznatih izletišta u okolini Sarajeva.

Samo 12 kilometara sjeverno od Sarajeva nalazi se spektakularni vodopad Skakavac, visok 96 metara. Do Skakavca se može doći oko dva sata dugom šetnjom od prigradskog naselja Nahorevo, do kojeg vozi javni prevoz i gdje se nalaze dva restorana s vrlo dobrom ponudom hrane i pića. Ukoliko se odlučite za vožnju do samog vodopada, onda vam preporučujemo da putujete vozilom prilagođenim za vožnju brdskim terenima.

Popularno izletište Barice, gdje možete uživati u šetnji i vožnji bicikla, udaljeno je oko sedam kilometara od centra Sarajeva. Samo četiri kilometra dalje nalazi se Čavljak, gdje se okrijepiti možete u istoimenom planinarskom domu, a ukoliko nastavite pješačiti uređenim i označenim stazama, možete doći do vrhova Sarajevskog Ozrena - Crepoljskog i Bukovika.

Na planini Trebević, koja je oduvijek bila omiljeno izletište Sarajlija – zaljubljenika u prirodu, preporučujemo posjetu platou Brus, koji se nalazi na 1129 metara visine i samo je petnaestak minuta vožnje udaljen od centra Sarajeva. Bilo da ste ljubitelj aktivnog odmora u prirodi, ili se više volite opustiti uz pucketanje vatre u kaminu, ovo će vam mjesto svojim saržajima pružiti nezaboravan ugođaj.

Između sela Nišići i Krivajevići (u opštini Ilijaš), na površini od skoro 500 hektara smješteno je zaštićeno prirodno područje Bijambare, u sklopu kojeg se nalazi istinska prirodna rijetkost - Bijambarska pećina. Nedaleko od Bijambara nalazi se Etno Begovo selo, gdje u fascinantnom prirodnom okruženju možete uživati u vrhunskoj gastronomskoj ponudi.

Selo Umoljani, na planini Bjelašnica, odlično je polazište za nekoliko odličnih planinarskih ruta, uključujući i one prema Lukomiru, kanjonu Rakitnice ili ka Studenom potoku, spektakularnom vijugavom riječnom toku, koji se u kaskadama obrušava u rijeku Rakitnicu.

Selo Lukomir, poznato po autohtonom načinu života njegovih stanovnika, organskoj hrani i tradicionalnoj arhitekturi, smješteno je na visini od 1.469 metara, što ga čini naseljem na najvišoj nadmorskoj visini u BiH.

Na planinama Bjelašnica i Igman, koje se nalaze jugozapadno od Sarajeva, možete voziti bicikl, planinariti, zimi skijati... Za vedrih dana sa Igmana puca spektakularan pogled sve do Crne Gore i Jadranskog mora.

Ukoliko se odlučite za posjet planini Jahorina, koja je najpopularnije zimsko odmorište u okolini Sarajeva, preporučujemo da nezaobilazno posjetite hotel Termag i etno restoran Koliba, koji su na veoma skladan način uklopljeni u planinsko okruženje, te nude vrhunsku uslugu.

Preporučujemo i posjet fascinantnoj pećini Orlovača, koja se nalazi nedaleko od naselja Pale, poznatoj po bogatoj kolekciji stalaktita i stalagmita, grnčariji iz mezolitskog perioda i ostacima pećinskih medvjeda starih 16.000 godina. Predio oko pećine idealan je za šetnju i piknike.

(Kidsinfo.ba/sarajevo.travel)

Pročitajte i ovo: Džeparac: Koliko i kada ga početi davati djetetu?