IZLETI

Pionirska dolina ne spava zimski san: Pogledajte kakve frizure nose alpake i kojim bojama se ponosi paun

Pionirska dolina ne spava zimski san: Pogledajte kakve frizure nose alpake i kojim bojama se ponosi paun

Paunovi, lame, golubovi, labudovi, medvjed.. sve su to asocijacije na saraevsku Pionirsku dolinu. Zavrili smo kako ona izgleda u decembru, a slike su nam potvrdile da je i dalje mjesto najljepšeg pejzaža.

Dok snažan vjetar puše sarajevskom kotlinom, zelena dolina s trenutno najmanje tih nijansi, puna raznolikog životinjskog svijeta smještenog na 9 hektara pokriva se modrim oblacima, za čije kapi i pahulje je već spremna.

Drugi mjesec najljepša sarajevska, prirodna oaza radi po zimskom režimu, kako njeni stanovnici iz raznih dijelova svijeta ne bi osjetili oštru sarajevsku klimu, oni kojima trebaju ljetne temperature su u svojim nastambama, uživaju u toplim domovima, obilnim i vrućim obrocima, odmorni i što je najvažnije zdravi. Za sve to imaju čitav tim ljudi, svoje kuhare, hranioce, doktore, pa čak i zimsku službu koja je spremna očistiti snijeg sa staza njihovog "grad", zaštiti njihove domove od težine sniježnog pokrivača koje donose oblaci.

Svoje kapije za posjetioce Pionirska dolina otvara svako jutro u 8,00 sati, a trenutno ih zatvara u 16,30 sati, tako da i ovaj vikend kao i prve dane zime rado će ugostiti sve svoje goste znatiželjne kako novu godinu dočekuju lavovi, tigrica, lemuri s Madagaskara, pitoni, merkati, vukovi, lame, lije, jeleni i srne, bizon, berberske ovce, mage, škotska goveda i razigrani jarići, rakuni. Kojim bojama se ponosi paun, kakve frizure imaju alpake, šta u torbe stavljaju klokani...

Posebno interesantna je i porodica mrkih medvjeda koja ne spava zimski san, nego uživa igrajući se na zelenom ostrvu svog dvorišta čekajući djecu koja će ako ne u decembru doći tokom školskog raspusta.

(Kidsinfo.ba)