IZLETI

Putovanja za vrijeme ljetnjeg raspusta: Da li je dječiji kamp dobra ideja?

Putovanja za vrijeme ljetnjeg raspusta: Da li je dječiji kamp dobra ideja?

Svi školarci s nestrpljenjem očekuju raspust. Roditelji koji rade trude se da na najbolji način organizuju slobodno vrijeme djeci, a kampovi za osnovce su se pokazali kao dobra ideja.

- Upravljanje svojim emocijama

Kamp predstavlja specijalnu situaciju po tome što je svako dijete samo jedno u grupi od njih 20 do30. To znači da se pažnja voditelja programa dijeli s velikim brojem drugara i da djetetove želje i potrebe nisu jedine i na prvom mjestu kao što je to slučaj u porodici. Da bi ostvarilo svoje želje, dijete mora da se izbori za njih. Uslijed ovakvih okolnosti dijete razvija toleranciju na frustracije, uči da podnosi neprijatne situacije i neprijatne emocije i pronalazi načine da upravlja njima.

- Djeca uče da poštuju sebe, ali i druge

Učesnici svakog kampa definišu svoja pravila ponašanja. Jedno od najznačajnijih jeste da su sva djeca jednaka, da imaju jednaka prava, obaveze i odgovornosti. Djeca brzo uče kako da se zauzmu za sebe i izbore za svoj glas, ali na način koji ne ugrožava ostalu djecu. Nasilje i bilo koji oblik agresivnog ponašanja nije prihvatljiv. Ovako se djeca uče asertivnom ponašanju. Posebno značajna vrijednost kampa je razvoj samopouzdanja. Činjenica da su dijete prihvatila drugu djecu, pri čemu je neke od njih tek upoznalo, doprinosi poboljšanju djetetove slike o sebi.

- Moderne tehnologije se ne koriste

Osnovna odlika kampova jeste da se održavaju u prirodi. Većina kampova, izuzev kompjuterskog, nema pretjeranu potrebu za korištenjem računara, televizora i sličnih tehnologija. Djeca provode vrijeme napolju na svježem zraku. Za neke od njih je ovo jedinstvena prilika da se suoče sa strahom od insekata, uživo vide žabice, leže na travi, te šetanje po šumi.

- Brinu se sami o sebi

Mnoge aktivnosti djeca obavljaju samostalno. Prije svega vode računa o svojim stvarima, biraju u čemu će učestvovati, biraju drugare s kojim će provoditi vrijeme. Samostalno, bez pomoći i podrške roditelja podnose potencijalne neprijatnosti, percipirane nepravednosti i pronalaze način da se nose s njima.
- Pokreću tijelo, bave se sportom

Djeca su aktivna tokom čitavog dana. Čak i kampovi koji nisu dominantno orijentisani na sport sadrže aktivnosti tokom kojih se sva deca bave sportom. Nekada su to jutarnja razgibavanja, nekada turniri u fudbalu, košarci, odbojci, a nekada je to potpuno nova vrsta sporta u okviru sekcija kao što su borilačke vještine, pejntbol ili streljaštvo.

Pročitajte i ovo: Više od polovine 13-godišnjih djevojčica nezadovoljno je svojim tijelom!