OSNOVCI

Kako naučiti dijete da organizuje svoje vrijeme?

Kako naučiti dijete da organizuje svoje vrijeme?

Pravilno upravljanje vremenom može pomoći mališanima da ostvare svoje ciljeve i realizuju planove. Roditelji imaju značajnu ulogu u kreiranju ove vještine kod svoga djeteta, stoga pročitajte nekoliko savjeta kako pomoći djetetu da se bolje organizuje.

Ravnoteža između školskog/poslovnog i privatnog života jednako je važna za djecu i za odrasle. Кada odrastu, oni će morati efikasno da upravljaju svojim vremenom. Samo pravilno upravljanje vremenom može im pomoći da ostvare svoje ciljeve i realizuju planove. Postoji mnogo načina na koje možemo potrošiti naše vrijeme. Vještine upravljanja vremenom nam pomažu da napravimo svjesne izbore, tako da trošimo vrijeme radeći stvari koje su nam važne.

Stvarno razumijevanje koncepta vremena dolazi nešto kasnije u životu i nema osobe koja nije iskusila negativne posljedice koje su proizašle iz nepriznavanja ili nerazumjevanja važnosti upravljanja vremenom.

Кako naučiti dijete da manipuliše mnogim obavezama - školom, zadacima, sportom, hobijima? Teorija je jedna stvar, ali praksa je druga. Djeca uče ako su strpljivo podučavana, ali će modelirati svoje upravljanje vremenom na način na koji to roditelji čine. Upravljanje vremenom nije odgovornost samo djece, već je to kolektivna obaveza cijele porodice, posebno roditelja.

Realni ciljevi

Treba da razumijemo jedinstvene sposobnosti naše djece i da im postavimo realne ciljeve, u skladu s njihovim mogućnostima. Takođe, ciljevi treba da budu samo-vođeni, a ne puko izvršavanje roditeljskih ciljeva.

Razvijanje svijesti o vremenu

Кada se vrijeme izgubi, nikada se ne može vratiti. Pomozite im da razviju veću svijest o vremenu učeći ih kako da procijene količinu vremena potrebnog za završetak rutinskih zadataka. Кada djecu podučavamo vještinama upravljanja vremenom, važno je ne samo razumijeti koncept stizanja na vrijeme, već i potencijalne posljedice kašnjenja. Za djecu koja imaju poteškoća s prelaskom iz jedne aktivnosti u drugu, korisno je roditeljsko podsjećanje o preostalom vremenu za aktivnost.

Vrijeme za spavanje

Olakšajte djeci da se vrate u stalnu rutinu spavanja jednu ili dvije nedelje prije početka škole. Djeci uzrasta od pet do dvanaest godina potrebno je deset sati spavanja dnevno. Postavite razumno vrijeme za spavanje i držite se toga.

Planiranje i organizovanje

Roditelji treba da navedu djecu da planiraju sve svoje aktivnosti. Da li vaše dijete treba da spakuje knjige, sveske, pribor? Da li mu je potrebna sportska oprema poslije škole? Planiraju se jednostavni poslovi kao što je organizovanje školskih torbi i pripremanje odjeće i obuće prethodne noći. Time će se smanjiti vrijeme provedeno u potragama u posljednjem trenutku. Uvijek možete promeniti plan, ali je pretpostavka da ga imate. Budite fleksibilni. Neočekivane stvari se dešavaju, prioriteti se mijenjaju. Potrebno je dobro odreagovati, upravo znajući šta su prioriteti. Djeca bi morala naučiti da odlučuju koji poslovi postaju važni i hitni, te im pristupati u skladu s tim. Nisu sve obaveze podjednako važne.

Radna navika mjesta i vremena

Radni prostor ili kutak s dobrim svjetlom, provjetrena prostorija. Stalni radni prostor je važan za sticanje radnih navika. Takođe, važno je da otkrijemo ritam učenja, rada (navika vremena). Кada se pronađe optimalno vrijeme za učenje u toku dana, važno je svakodnevno ga poštovati jer tako dijete postepeno stvara naviku da svaki dan u to vrijeme obavlja školske obaveze. Postavljanje obrazaca za sve aktivnosti osigurava da djeca lako mogu da ih prate. Dakle, ohrabrite djecu da razviju rutinu.

Uklonite "kradljivce vremena"

Ako je dijete ometeno televizijom, telefonom, kompjuterskim igrama, društvenim mrežama, potrebno je nametnuti ograničenja. Internet je dobar alat za istraživanje, ali i uzrok odlaganja važnih zadataka.

Umor

Planirajte vrijeme za opuštanje, vježbanje. Spavajte dovoljno i pijte dovoljno tečnosti.

(Kidsinfo.ba,yumama.com)

Pročitajte i ovo: MAJA PILAV za Kidsinfo.ba o benefitima smokvi, te kako i na koji način ih koristiti