KURSEVI

Amina Hamzić za Kidsinfo.ba: Klizanje je jedno od najzdravijih sportova, jer aktivira sve mišiće i zglobove kod djece!

Amina Hamzić za Kidsinfo.ba: Klizanje je jedno od najzdravijih sportova, jer aktivira sve mišiće i zglobove kod djece!

Početkom hladnijeg vremena otvaraju se vrata za mnoge zimske sportove. U Sarajevu već polako počinje montaža klizališta i upis za nove članove, pa smo tom prilikom razgovarali s Aminom Hamzič iz KSL Unity kluba.

Prema njezinim riječima klizanje samo po sebi ima mnogo pozitivnog utjecaja na razvoj i zdravlje djeteta.

- Prvenstveno razvija motoriku, koordinaciju pokreta, ravnotežu, brzinu, snagu i izdržljivost  i samim tim utječe na razvoj funkcionalnih sposobnosti kod djece i omladine i jača njihovo samopouzdanje - rekla je.

Dodaje kako djeca prvo moraju steći određenu praksa, a onda da se upišu u školu klizanja, a nakon sticanja određenog stepena znanja djeca se usmjeravaju u jedan od postojećih oblika klizanja prema sposobnostima i afinitetu.

- Umjetničko klizanje koji je primarni program našeg kluba je sport koji ne podrazumjeva samo treniranje na ledu. Članovi našeg kluba tokom cijele godine imaju treninge koji utječu na jačanje tijela i mišića, gipkosti, skocnosti, fleksibilnosti, a djeci su obezbjeđeni kondicioni i office treninzi kao i treninzi baleta - kazala je.

Ističe kako se s klizanjem može početi vrlo rano jer ono povoljno djeluje na zdravlje djeteta, iznimno je dobro za motoriku, a odvija se na specifičnoj podlozi, odnosno ledu, i u specifičnim uvjetima, na klizaljkama. Pri klizanju iznimno se dobro razvija ravnoteža, koordinacija pokreta, brzina, snaga, izdržljivost.

- Klizanje je jedno od najzdravijih sportova jer aktivira sve mišiće i zglobove no svakako i sluh zbog usklađivanja muzike i pokreta. Za izlazak na led svakako je bitno da dijete već dobro hoda i trči. Rekreativnim klizanjem se djeca mogu početi baviti od rane dobi međutim prave treninge u umjetničkom klizanju trebao bi odrediti stručni trener toga sporta - spomenula je.

Hamzić napominje kako je idealno da dijete počnu s usvajanjem prvih klizačkih pokreta u četvrtoj  godini života. Ako roditelj ili instruktor procijeni da je dijete spremno, vrši se upis i djece mlađeg uzrasta .

Klubovi su obezbijedili određen broj opreme za polaznike škole klizanja, ali naravno da djeca, ukoliko imaju, mogu koristiti svoju opremu.

- Uvijek preporučujemo da djeca dođu obućena u skafander ili u neku toplu i nepromoćivu odjeću - kazala je.

KSL Unity u saradnju KKK Olimp od 03.10. 2019. počela je realizacija škole klizanja za  djecu i sve nivoe klizačkog znanja.

Termini su četvrtkom u 18:30 i nedjeljom u 14:15. Cijena za osam termina u kontinuitetu  iznosi 80 KM. Školu vode klizaci i hokejaši s dugogodišnjim instruktorskim iskustvom, osiguranje se plaća dodat 5km i važi za cijelu sezonu.

(Hata Mehmedović,Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo:  Glumica Mirna Jogunčić za Kidsinfo.ba: Gluma je odlična aktivnost za psihički razvoj djeteta!