KURSEVI

Elmir Ćerimagić za Kidsinfo.ba:  Najbolji trening kod djece je svakodnevna igra napolju!

Elmir Ćerimagić za Kidsinfo.ba: Najbolji trening kod djece je svakodnevna igra napolju!

Ljubav prema sportu je izrazito lijepa osobina koju kod djece treba njegovati, bilo da je riječ samo o povremenoj želji s prijateljima ili o bavljenju sportom unutar sportskog kluba. Uključivanje u organiziranu sportsku aktivnost koja je primjerena dobi može izrazito povoljno utjecati na razvoj mlade osobe i usaditi joj neke vrijedne kvalitete kao što su odgovornost, upornost, te sposobnost za timski rad.

Ukoliko je vaše dijete zainteresovano  za atletske sportove to jeste discipline u koje spadaju bacačke, skakačke, sprinterske, preponačke, trčanje na distancu i kombinovane discipline, podržite ih u njihovim željama.

Elmir Ćerimagić atletski trener i osnivač AK Novi Grad Sarajevo ističe kako je najveća prednosti ta što se dijete od ranih dana  počinje biti izložen fundamentalnim oblicima kretanja i time u potpunosti bivaju obogaćena pokretima koji podstiču ispravnom rast i razvoj. 

Kad je najbolje da se dijete počne baviti atletski sportovima, Ćerimagić napominje da ukoliko dijete ima djetinstvo u kojem se igra vani svakodnevno dva do tri sata,  onda to dijete ne treba da žuri u sport, jer njegova svakodnevna igra je njegov najbolji trening.

- Ukoliko dijete ima "savremeno" djetinjstvo, to jeste biva svaki dan izložen velikim količinama sjedenja i gledanju ekrana, izlazi vani tek svako prestupni dan i to mrzovoljno na nagovor roditelja, onda to dijete mora početi imati treninge s četiri godina i to najmanje tri puta sedmično - rekao je.

Dodaje kako  je način ishrane važna stvar za dijete, te pored igre, dijete je ono što jede.

- Mi smo ono što jedemo. Dijete je u fazi izgradnje, ta izgradnja se vrši zahvaljujući materijalima hrani koju dijete unosi, što je hrana kvalitetnija to će građa tijelo  biti kvalitetnija - kazao je, te istakao kako danas djeca najčešće jedu „mrtvu“ hranu  koja nije zdrava za njihov organizam.

Podrška roditelja!

Za dijete koje se bavi sportom podrška okoline je vrlo važna. Koliko će ono biti ustrajno u svom bavljenju sportom, vrlo često zavisi o tome koliko su roditelji spremni uložiti svog vremena u sportsku aktivnost djeteta. Vožnja na trening ili utakmicu, briga o prehrani i pranje dresova samo su neki od poslova koji postaju roditeljska dužnost. Za napredak djeteta je isto tako važna i dobra komunikacija između roditelja i sportskih trenera.

- Dijete će uspjeti u fizičkom, zdravstvenom, sportskom smislu onoliko koliko se bude samostalno igralo i treniralo, te jelo  zdravu hranu - dodao je.

Za dijete je najvažnije da se na sportskoj aktivnosti dobro zabavlja i druži s vršnjacima. Postavljanje nerealno visokih ciljeva pred njega, može izazvati gubitak vjere u sebe te trajno poremetiti odnos između roditelja i djeteta.

(Hata Mehmedović,Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo:  Roditelji provedu čak 82 dana godišnje na uspavljivanje djece