OSNOVCI

Najčešće govorne poteškoće kod djece

Najčešće govorne poteškoće kod djece

Kako navodi logopedica Katarina Matijević, ponekad roditelji uoče problem govora kod vlastitog djeteta, koji okolina ne uočava, pa čak ni pedijatri. Pročitajte u nastavku teksta neke od najčešćih govornih poteškoća kod djece.

Poremećaj artikualcije

Ovo je poremećaj govora u kojem dijete može imati poteškoće u pravilnoj produkciji određenih glasova. Glas se može izostaviti, zamijeniti drugim ili nepravilno izgovoriti. Mlađoj djeci se obično u određenom periodu života javljaju ove artikulacije, i koje ne zahtijevaju logopedsku intervenciju. Primjer, dijete od tri godine ne mora pravilno izgovarati glas „R“. Takva odstupanja u izgovoru djeca obično samostalno prevladaju i usvoje svoje glasove. Ukoliko se nepravilno izgovaranje zadrži i nakon doba razvoja, tada dijete ima poremećaj artikulacije.

Apraksija govora

Komunikacijski poremećaj koji utiče na sastavom motoričkog planiranja govora. Govorna produkcija je otežana, naročito u oblikovanju govora. Dijete tačno zna šta želi reći, ali dolazi do poteškoća na putu između mozga i mišića zaduženih za oblikovanje određenih glasova. Javlja se problem artikulacije, poremećaj intonacije, te rastrešen ritam govora. Apraksija govora može biti dijagnosticirana i kod djece i odraslih.

Fragilni X sindrom (FXS)

Većinom su zahvaćeni dječaci, ali može biti detektiran i kod djevojčica. Fragilni X sindrom obično nastaje kada postoji mutacija gena, zbog toga je i nasljedan. Dijagnosticiranje obično ne dolazi odmah u ranom djetinjstvu, jer u prvih devet mjeseci djetetovog života prisutno je tek nekoliko vanjskih znakova. Dio kliničke slike kojom su zahvaćenja djeca sa ovim sindromom su intelektualne poteškoće, problemi s govorom i jezikom te socijalna anksioznost. Simptomi uključuju ponavljanje riječi i fraza, poteškoće sa upotrebom jezika i jezičkih pravila, te poteškoće s komponentom govora.

Mucanje

Tokom govorenja dolazi do prisilnog prekida, ponavljanje riječi, produžavanjem određenih glasova, te okolišanje ili nemogućnost započinjanja određenih riječi. Prekidi u govoru mogu biti popraćeni učestalim treptanjem očiju, drhtanjem usana ili drugim neobičnim oblicima ponašanja. Tačan uzrok mucanja do sada nije ustanovljen, smatra se da ima genetsku osnovu, te da djeca koja u porodici imaju nekoga ko muca, postoći tri puta veća šansa da će i samo razviti mucanje. Mucanje je tipičnije kod djece koja imaju poremećaj kao što je cerebralna paraliza. 

Jezički poremećaj

Može se klasificirati na tri načina:

ekspresivni poremećaji jezika,

receptivni jezički poremećaji,

ekspresivno-receptivni jezički poremećaj.

Djeca s poremećajem ekspresivnog jezika nemaju problema tokom proizvodnje glasova ili riječi, ali nemaju sposobnost upotrebe prave i primjerene riječi, zbog toga ne mogu formulirati odgovarajuće rečenice. Usvajanje gramatike tokom školovanja predstavlja ozbiljan problem za djecu s ovom vrstom poteškoće. Simptomi u ranijim fazama života su poteškoća sa usvajanjem jezika. Mališani s ovim sindromom mogu okolini izgledati kao ih ignorišu ili samo ponavljaju riječi koje neko iz njihove okoline upotrebljava, što je poznato kao "eholalija".

Ukoliko sumnjate da vaše dijete ima neke od navedenih poteškoća, u blažem ili izraženijem obliku, obavezno se javite prvenstveno djetetovom doktoru.

 (Kidsinfo.ba,miss7mama.24sata.hr, FOTO:zagorje-international.hr)

Pročitajte i ovo: 6 znakova koji pokazuju da ste nevjerovatna mama!