VIJESTI

10 najopasnijih igrački koje možeš kupiti djetetu ove godine

10 najopasnijih igrački koje možeš kupiti djetetu ove godine

Koliko su točno opasne ovakve igračke govori i podatak da se zbog ozljeda s njima u hitnim ambulantama diljem SAD-a po jedno dijete liječi svake tri minute, upozorava WATCH.

Agencija za nadzor igračaka "World Against Toys Causing Harm" ili WATCH otkrila je svoj popis od "10 najgorih igračaka za božićne praznike 2019. godine". WATCH inače svake godine prati tržište igrački i upozorava na one koje su potencijalno opasne i koje ne bi smjele ni biti u rukama djece. Mnoge od njih, kažu iz WATCH-a, imaju neke skrivene opasnosti zbog kojih se dijete može ozlijediti ili čak smrtno stradati. 

A koliko su točno opasne takve igračke govore i podaci da je prema najnovijim statistikama Povjerenstva za sigurnost potrošačkih proizvoda u SAD-u tijekom 2017. procijenjena brojka od 251 700 ozljeda povezanih s igračkama, a prijavljeno je 37 smrtnih slučajeva djece s igračkama od proizvedenim od 2015. do 2017. godine.

Zbog ozljeda povezanih s igračkama u hitnim se ambulantama diljem SAD-a po jedno dijete liječi svake tri minute.

Riječ je uglavnom o igračkama koje su bez adekvatnih upozorenja za kupnju dostupne u trgovinama i online, pa roditelji često 'padaju u zamku' ne znajući za njihovu štetnost, posebno sada u predbožićno vrijeme i vrijeme praznika.

Predsjednik W.A.T.C.H.-a James Swartz i Joan Siff iz udruge potrošača ilustrirali su neke klasične opasnosti koje se iz godine u godinu ponavljaju, a uključuju probleme od lošeg dizajna i 'klimave' izrade, pa do netočnih i manjkavih upozorenja ili krivih preporuka vezanih uz dob za koju su pogodne.

U svom su obraćanju u Bostonu Swartz i Siff napomenuli i kako je na žalost zbog loše dizajniranih i loše napravljenih igrački već bilo previše smrtnih slučajeva ozljeda i invaliditeta djece po cijelom svijetu, zbog čega je bitno svake godine objaviti koji proizvođači sa svojim igračkama krše njihove sugestije. 


Agencija W.A.T.C.H. se inače problemom opasnih igrački bavi već više od četiri desetljeća ne bi li se smanjio broj ozljeda djece. Bez obzira na to kažu, opasne igračke ostaju na policama trgovina, u katalozima i na web stranicama - a klasične opasnosti poput sitnih dijelova, žica, projektila, otrovnih tvari, krutih materijala i netočnih upozorenja industrija igračaka i dalje proizvodi - samo  'u ljepšem i novijem pakiranju'.


U 22 mjeseca od siječnja 2018. do listopada 2019. godine 27 je igrački povučeno iz prodaje, no iz WATCH-a upozoravaju kako mnogi potrošači nikada ni ne dobiju obavijest o opozivu prodaje neke igračke, piše MSN. Popis najopasnijih igrački koje možete kupiti u božićno vrijeme 2019. godine:

The Nerf Ultra One Gun

Spike The Fine Motor Hedgehog

Bunchems Bunch’N Build

The Yeti Teddy Bear

Nickelodeon Frozen Treats Slime

Anstoy Electronic Toy Gun

Diecast School Bus

The Pogo Trick Board

The Power Rangers Electronic Cheetah Claw

The Viga Pull Along Caterpillar

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Oko vas je puno trudnica? Kako naučnici tvrde, trudnoća može biti "zarazna"