VIJESTI

6 ideja za opuštenije ljeto s djecom

6 ideja za opuštenije ljeto s djecom

 

1.Isključite TV

Dozvolite umu da prodiše. Isključite televiziju. Uživajte u osvojenom dodatnom vremenu i prostoru. Imate li djecu, budite spremni potrošiti nešto novaca na bojice, igre na ploči, sportsku opremu ili igračke. Već nakon sedam dana iznenadit će vas promjena u njihovom ponašanju.

2. Plivajte i plivajte!

Želite li provesti ljeto na način da hranite duh, povežite se s prirodom. Uživajte u moru, jezeru ili rijeci - potražite šta vam je najbliže. Život počinje u vodi. Naša su tijela sačinjena od vode. Zaboravite bazene i hlor. Uranjanjem u rijeku ili more povezujete se sa cijelim svijetom. I ne zaboravite da plivanje nije rezervirano samo za dan. Gibanje kroz toplu, tamnu vodu pod blijedim svjetlom mjesečine poseban je doživljaj.

3. Posmatrajte noćno nebo

Uzmite staru deku, pokupite porodice i prijatelje, pa vedru večer provedite na brijegu pod zvijezdama, gledajući ljetno noćno nebo. Nema nikakvog razloga da svako malo sebi ne priuštite takav užitak. Spektakl svjetlosti i tame uvijek se nalazi iznad naših glava. Samo treba obratiti pažnju i uživati u njemu. 

4. Potražite leteće prijatelje

Zasadite vrt leptira ili postavite hranilice za ptice. Da bi se napravio vrt leptira potrebno je zasaditi biljke koje privlače kukce, poput ljetnog jorgovana, petunije, rudbekije... "Važno je saditi cvijeće koje ima intenzivan miris ili žarke boje", kaže Ljiljana Drandić, koja je u Eko art centru Eia napravila prvi istarski vrt leptira.

5.Šetajte bosi

Šteta je provesti ljeto i ne uživati u tlu. Hodanje bosih nogu je zdravo. "Tabanima dotičemo Zemlju i spajamo se sa Univerzumom," kažu Cherokee Indijanci. Možda vas bosonoga šetnja po plaži nadahne za pokretanje lokalnog društva za bosonogo življenje?

6. Ispod velike krošnje

Ne morate hodati okolo i grliti stabla da biste uživali u njima. Pronađite drvo koje vas privlači, sjednite u hlad krošnje i uživajte. Ili se popnite na njega. Napravite piknik s onima koje volite i podružite se. Berite zrele plodove i jedite. Razapnite mrežu između dva debla i ljuljuškajte se...

(Kidisnfo.ba/sretnodijete.net)

Pročitajte i ovo: Kidsinfo korner: Mjesto igre i najbolje zabave u novom izdanju od danas u Cinema City Multiplexu