VIJESTI

7 savjeta za odabir idealne školske torbe

7 savjeta za odabir idealne školske torbe

Preporučena težina školske torbe je do 15 posto težine tijela djeteta, a neka istraživanja i preporuke ukazuju da težina torbe ne smije prelaziti ni 10 posto tjelesne težine djeteta.

Kod prvačića koji u prosjeku ima 24 kilograma, torba ne bi smjela biti teža od 3,6 kg, ako pratimo preporuku da školska torba teži do 15 posto tjelesne mase, odnosno 2,4 kg prema strožem kriteriju od 10 posto tjelesne mase djeteta.

Ostvarenje ovih preporuka je i više nego upitno jer u stvarnosti težina torbe prvačića prelazi 6 kg, a prema nekim mjerenjima je teža čak i od 7 kg.

Za one roditelje koji se već sad pripremaju nabaviti škosku torbu za svoje đake, evo smjernica na što trebaju obratiti pozornost. Jer, nije izgled torbe jedina važna kategorija!

Odaberite pravu torbu za pravu dob

Kada birate među mnogo raznovrsnih torbi, pazite da vam se ne prikrade neka koja nije prikladna za dob vašeg djeteta. Tačno precizirajte u koji razred kreće vaše dijete kako bi vam mogao pokazati torbe namijenjene upravo toj dobi.

Točkići ili ne?

Djeci će točkići uveliko pomoći pri nošenju teških školskih udžbenika, ali ako do škole ili kuće imaju puno stepenica ili neravan teren, točkići će im samo odmoći. Danas postoje i torbe koje se mogu kombinovati, te se točkići ne moraju koristiti svaki dan pa je najbolje dobro proučiti i tu opciju.

Koliko začepaka je dovoljno?

Začepci ne služe samo kao modni dodatak, nego su i iznimno korisni kako bi se vaše dijete što bolje snašlo među gomilom bilježnica i školskog pribora koji su im potrebni za školu. Ipak, treba proučiti je li baš svaki začepak na željenoj torbi potreban, poput onog za laptop, džepa za bočicu vode i sl., ili je bolje odabrati ipak malo jednostavniju varijantu školske torbe.

Koji je materijal najizdržljiviji?

Današnje torbe rade se od visokokvalitetnih sintetičkih materijala, a najlon i poliester svakako su otporniji na vodu nego što je, na primjer pamuk. Ipak, ekološki osviješteni roditelji vjerojatno će odabrati i ekološki osviještene materijale za svog prvoškolca, čak i ako će takvi nešto kraće trajati.

Motiv

Vaše dijete je veliki obožavatelj Snježnog kraljevstva? Vjerujemo da je tako, ali pitanje hoće li u jednakoj mjeri voljeti Snježno kraljevstvo i za tri godine kada će vjerojatno još uvijek koristiti istu školsku torbu. Dobro razmislite hoćete li izabrati generički motiv ili ćete se prikloniti djetetovim željama i odabrati torbu koju krasi plavokosa Elsa.

Ergonomski oblikovana stražnja strana ili ne?

Ergonomski oblikovana tapeciranja stražnja strana torbe omogućuje minimalno opterećenje kralježnice, a danas ih ima većina kvalitetnih školskih torbi, stoga je dobro razmotriti ovu opciju za maksimalnu udobnost nošenja.

Sigurne i podesive naramenice

Osim što je potrebno obratiti pažnju na udobne i prilagodljive naramenice kako bi svakodnevna udobnost bila zajamčena, iste bi trebale sadržavati i fluorescentne elemente koji osiguravaju sigurnost i vidljivost kroz mrak. Svakako iskoristite i dodatni remen za grudi za stabilizaciju tereta.

(Kidsinfo.ba/roditelji.hr)

Pročitajte i ovo: Džejna Ćapin: Postporođajna depresija je bolest koju je moguće spriječiti