VIJESTI

8 savjeta kako da roditelji što lakše prežive pubertet svoga djeteta!

8 savjeta kako da roditelji što lakše prežive pubertet svoga djeteta!

Pubertet je faza u kojoj djeca postaju „odrasli“ ljudi i samim time s roditeljima dolaze u sukob. Budući da pubertet nije težak samo za djecu, već i roditelje, evo nekoliko savjeta za preživljavanje tog kompliciranog razdoblja života obitelji.

Donosimo vam  osam važnih faktora  kako preživjeti to turbulentno razdoblje:

1.Postavite jasne granice

Vrlo važno i često zanemareno pravilo nemojte verbalne sukobe ili napade doživljavati osobno. U pubertetu djeca često traže kruha nad pogačom, izazivaju, nerealna su. Tada se izgovore stvari koje vas na kraju mogu povrijediti. Ali znajte, djeca ne žele zaista povrijediti roditelje.

To ne znači da biste vi trebali prihvatiti uvrede i napade ili ih ignorisati. Izbjegavanje konfliktnih situacija ili bježanje od činjenice da biste mogli biti povrijeđeni neće pomoći ni vama ni djetetu. Kod agresivnog ponašanja važno je da djelujete, postavite jasne granice i tražite uzroke takvog ponašanja.

2.Postavite prioritete

Loše ocjene, agresivno ponašanje, siguran seks… sigurno ima mnogo tema oko kojih ste zabrinuti kad je riječ o vašem tinejdžeru. Vrijedi li se oko svega svađati? Razmislite šta od svega možete prihvatiti, a što je tema od koje nećete odustati.

3.Pubertet znači odgovornost

Pubertet ne donosi samo više slobode, već i odgovornost. O odgovornosti dijete uči samo ako mu roditelj daje mogućnosti da nauči. To znači da djetetu treba dati podršku, ali ipak ne treba mu oduzimati baš sve njegove probleme i rješavati ih umjesto njega. Povjerite mu zadatke, motivirajte ga da pronađe vlastita rješenja i pohvalite kad uspije u tome.

4.Sloboda za sve

Sloboda tinejdžera roditeljima stvara osjećaj nelagode. Djeca sve manje pričaju šta im se događa, zatvaraju vrata od svoje sobe i radije vrijeme provode s prijateljima. To trebate naučiti podnositi. Odvajanje od porodice dio je odrastanja u pubertetu i pomaže djetetu da se razvije u samostalnog i samopouzdanog čovjeka. Naravno to se ne događa preko noći. Malo pomalo dijete osjeća sve više slobode i više samopouzdanja. Prednost tog razdoblja jest ta da se možete posvetiti ponovno svojim hobijima, potrebama i partneru.

5.Pubertet iz drugog ugla

Enormne promjene hormona koje se zbivaju u tijelu djeteta pred i za vrijeme puberteta, čine tinejdžere mišićavima, nesređenima, nelogičnima i mnogo puta "bedastima". Puno je pitanja koje tinejdžer treba sam sebi odgovoriti i to zasigurno izaziva i osjećaje straha. Možda se možete prisjetiti i vlastitog puberteta, šta vas je mučilo i plašilo i možda ćete bolje razumjeti svoje dijete.

6.Pubertet se događa svim roditeljima

Niste sami. Djeca se razlikuju, ali ima i puno sličnosti u problemima koji muče vas i drugog roditelja tinejdžera. Porazgovarajte s njima, ispušite se, poslušajte savjete i razmislite. Vi svoje dijete najbolje poznajete i nisu svi dobronamjerni savjeti uvijek primjenjivi u vašem slučaju. Budite otvoreni i pametni.

7.Ostanite svoji

Nemojte se prilagođavati i truditi se spustiti na nivo djeteta kako biste mu se približili ili spriječili sukobe. Možda vam se ne čini da je to tako, ali roditelji su djetetu najveći uzori. Samopouzdanje i zauzimanje stava koje djeca vide kod roditelja su vrijednosti kojima se djeca dive, posebno u pubertetu kad izgrađuju vlastiti identitet.

8. Pubertet prolazi

U najgorim trenucima utješit će vas činjenica da pubertet prolazi. Svađe, suze i odbijanje će prestati, besane noći zbog izlazaka će također prestati i odnos će se ponovno uspostaviti. 

(Kidsinfo.ba;

Pročitajte i ovo:Zašto tinejdžeri teško prebole prvu ljubav?