VIJESTI

Djeca postaju sve “ukočenija” zbog silnih zabrana i pravila

Djeca postaju sve “ukočenija” zbog silnih zabrana i pravila

Nova istraživanja ukazuju da je dječji razvoj usporen i ugušen zbog svih pravila i propisa koji su osmišljeni da bi ih zaštitili.

Djeca od pamuka

Mnogi će roditelji na ovo odmahnuti glavom i reći kako njihova djeca imaju slobode koliko hoće, vremena i prostora za slobodnu i kreativnu igru.

Međutim, u državama diljem svijeta iz parka uklanjaju “opasne” penjalice, a trampolini i tobogani su također pod povećalom jer se svako malo nađu u nekom novinskom tekstu gdje ih se povezuje s dječjim ozljedama.

Iz Ureda za standarde u obrazovanju u Velikoj Britaniji naglasili su kako svakakvim zabranama stvaramo takozvanu “pamučnu djecu”, osjetljivu i odveć zaštićenu. Njihovo najnovije izvješće sugerira kako postoji previše nepotrebnih briga oko dječijeg zdravlja i sigurnosti što dovodi do negativnog utjecaja na razvoj i rast djeteta. Također, nadgledanje svakog vida dječje igre uzima svoj danak.

- Znamo da su razvoj mišićne snage i spretnosti ključni u ranim godinama, te da su važan dio pripreme djece za školu. Najbolje odgojiteljice to prepoznaju te zato potiču djecu da stalno budu zauzeta i aktivna - stoji u izvješću ovog Ureda.

Dječji razvoj sve usporeniji

Isto tako, upozoravaju da silne zabrane i pritisak nad dječijom sigurnošću uskraćuju djeci priliku za istraživanjem i preuzimanjem rizika.

Dječija je radoznalost, opominju, često je ugušena nepotrebnim brigama.

Mnoge su institucije ipak pod pritiskom da moraju provesti određene sigurnosne mjere što je naloženo i zakonom, ali psiholozi smatraju da je određena doza rizika u stvari zdrava i nužna za svu djecu.

- Bez toga potiskujemo dječju urođenu radoznalost te mogućnost da uče i razvijaju se - naglasili su.

Izbjegavanje rizika ima i druge posljedice

Mnogi roditelji, navode u jednim britanskim novinama, izbjegavaju slati djecu u parkove jer sprave smatraju opasnima, a odgojitelji predškolskih skupina boje se voditi djecu na izlete jer strahuju od posljedica ako se nešto dogodi.

U tekstu upozoravaju da nedostatak tjelesne aktivnosti može kod djece dovesti do poteškoća s pisanjem, dok smanjeno iskustvo s vanjskim svijetom može itekako ograničiti njihov vokabular.

Zato, upozoravaju stručnjaci, roditelji, ali i odgojitelji trebali bi naći određenu ravnotežu između divljanja i doživljaja.

(Kidsinfo.ba/djecjaposla.com)

Pročitajte i ovo: Nekadašnje testiranje trudnoće: Pasta za zube, luk, maslačak!?