VIJESTI

Djeca su ta koja gube kad roditelji ne poštuju učitelje

Djeca su ta koja gube kad roditelji ne poštuju učitelje

Učitelji nisu jedini odgovorni za pomaganje učenicima da poboljšaju svoje ocjene, ponašanje, stavove i drugo, nego bi to trebali činiti i njihovi roditelji.

Ukoliko je dijete zaista neposlušno, roditelji trebaju prihvatiti tu činjenicu i nešto poduzeti da isprave neprimjereno ponašanje, inače šalju poruku svom djetetu da je u redu ponašati se loše u školi i time ga ohrabraju da se nastavi tako ponašati.

Također, ako dijete sporo uči, to je činjenica koju roditelji moraju prihvatiti. Učitelj ne treba snositi krivnju zbog toga što je prepoznao problem i prenio loše vijesti.

Tijekom roditeljskih sastanaka roditelji se moraju usmjeriti na probleme, a ne prepustiti se emocijama.

Učitelji nisu odgovorni za upravljanje emocijama roditelja. Svi su roditelji odrasle osobe koje su odgovorne za vlastite emocije i djela.

Roditelji ne smiju misliti da je učiteljeva dužnost predstaviti dokaze prije nego što roditelj posluša njegove savjete. 

Roditelji također moraju biti svjesni da dijete promatra njihovu interakciju s učiteljima i da uči iz nje.

Nema učitelja koji se veseli tome što roditelja mora izvijestiti o manama njegova djeteta, jer nemaju namjeru povrijediti osjećaje roditelja.

Zapravo, možemo reći da je samo strastven i odgovoran učitelj spreman hrabro se suočiti s neugodnim okolnostima i priopćiti roditeljima stvar koju možda ne žele čuti, u nadi da dijete može biti bolje.

Oni koji zaista gube u svemu ovome jesu djeca, koja odrastaju misleći da je u redu pokazivati nepoštovanje prema učiteljima i da naše društvo radi vrlo malo na tome da zaštiti učitelje.

(Kidsinfo.ba, skolskiportal.hr)

Pročitajte i ovo: Dječija predstava “Abeceda” u nedjelju na sceni Pozorišta mladih Sarajevo