VIJESTI

Festival za djecu u Sarajevu pod nazivom „Čitalačka jesen 2019“

Festival za djecu u Sarajevu pod nazivom „Čitalačka jesen 2019“

Jesen je stigla u naš grad, ali ove godine ne bilo kakva.S Goethe- Institutom jesen je posebna, drugačija, čitalačka. Naime, od osmog do 16. oktobra održat će se Festival za djecu i mlade „Čitalačka jesen 2019“.

Pitate se šta to znači? Vesela ekipa iz Goethe – Instituta, u saradnji s JU Bibliotekom Sarajeva, Zemaljskim muzejom BiH, Udruženjem za kulturu i umjetnost CRVENA, Naučnim arheološkim društvom i Udruženjem Djetlić se i ove godine odlučila posvetiti festivalu za djecu i omladinu čija je osnovna tema čitanje kao najveća ljubav.

Da bi zavoljeli čitanje, djecu treba usmjeravati od malih nogu da zavole pisanu riječ i sve dimenzije ljubavi koje možemo spoznati kroz knjigu.

“Čitalačka jesen”  će kroz devet dana svojim učesnicima osim druženja ponuditi interaktivne, edukativne radionice i upoznavanje sa svijetom čitanja na kreativan i drugačiji način.

Festival će je otvoren osmog oktobra posjetom prekrasnoj biblioteci i čitaonici Zemaljskog muzeja BiH. 

Svaki dan devetodnevnog festivala bit će raznolike radionice koje će na zabavne načine popločati put do njegovanja kulture čitanja, pisanja i zabave. Pored mnoštva kreativnih radionica poput izrade mini notebooka, kvizova, te ilustracija, djeca i mladi imat će priliku družiti se s crtačem stripa Andronik Filipom, te raditi na radio adaptaciji bajke “Pepeljuga”.

Na ovogodišnjem festivalu, djeca će dobiti priliku ispričati svoju zajedničku priču, zamijeniti uloge sa svojim roditeljima (ko to nije poželio, bar jednom), ali i zabaviti se na radionici “Poetski kolaž”, gdje će sastavljati nove pjesme od stihova bh. autora.

Festival “Čitalačka jesen 2019” biće održan od 8. do 16. oktobra, a djeca i omladina u dobi od četiri do 14 godina prisustvovat će raznovrsnim radionicama i uploviti u kreativni svijet knjževnosti i umjetnosti. Naša želja je da učesnici  na taj način, uz predavače i goste festivala zavole taj svijet i požele biti dio njega kroz odrastanje u “velike”, dobre ljude.

(Kidsinfo.ba,gugu.ba)

Pročitajte i ovo: Kids party u Tuzli: Mališani plešu s Miki Mausom!