VIJESTI

Jovana Vujičić: Ples razvija kreativnost i umjetnički izražaj kod djece, a utječe i na njihovo samopouzdanje

Jovana Vujičić: Ples razvija kreativnost i umjetnički izražaj kod djece, a utječe i na njihovo samopouzdanje

Kroz razvoj čovječanstva ples je oduvijek imao važnu ulogu u životu kako odraslih, tako i djece i vremenom je bivao sve popularniji. To je izvanredna ritmična aerobna i kardiovaskularna vježba za razvoj motoričkih sposobnosti, te osjećaja ravnoteže i koordinacije. Jovana Vujičić, predsjednica plesnog kluba „Nika“ kazala je za Kidsinfo.ba ples poboljšava pamćenje kroz učenje različitih koraka i plesnih rutina, što pruža odličnu vježbu našem mozgu.

- Ples također razvija kreativnost i umjetnički izražaj kod djece i odraslih, a plesanjem se podiže i nivo endorfina što utječe pozitivno raspoloženje. Ova aktivnost utječe na samopouzdanje i samodisciplinu, i stvara harmoniju između našeg uma i tijela - pojasnila je Vujičić.

Ono što je najvažnije za ples su njegovi brojni pozitivni utjecaji na zdravlje, te prema riječima predsjednice plesnog kluba „Nika“ ples je jako dobar za naše srce, kardiovaskularni sistem, pravilno držanje tijela, bolji tonus i jačanje mišića.

- Ples pomaže i kod prevencije, ali i tretiranja osteoporoze, holesterola u krvi i dijabetesa - istakla je Vujičić.

Kako je kazala, najbolje vrijeme da dijete počne pohađati časove plesa su s tri i po ili četiri godine, ali prilagođene njihovom uzrastu.

- Ples je djeci zabavan i još više budi njihovu spontanost, nesputanost i zabavu - rekla je.

Vujičić je naglasila kako su danas i dječacima i djevojčicama najprivlačnije moderne vrste plesove, poput hip hopa i break dancea, dodavši kako su oni jako dobri za sve nivoe u plesu.

Naravno, prvo se uče osnove plesa, a vremenom se uvježbavaju sve zahtjevniji plesni pokreti - naglasila je Vujičić.

Na pitanje da li ima istine u tome da dječaci zbog brojnih predrasuda i stereotipa ne idu na ples, predsjednica plesnog kluba „Nika“ kazala je kako je u tom slučaju najbitniji stav roditelja.

- Naravno da u društvu kao što je naše postoje razni stereotipi, ali roditelji su ti koji bi trebali da podrže dijete da pronađe i izrazi svoju autentičnost - pojasnila je.

Kako bi ga izdvojila u odnosu na ostale rekreacije, sportove i aktivnosti koja djeca mogu imati, Vujičić je navela kako je ples jedinstven spoj umjetnosti i sporta, te da plesači iz različitih dijelova svijeta, kultura i s različitim pogledima na život, na plesnom podiju postaju jedno.

- Interkulturalna interakcija utječe na širenje našeg uma i dijeljenje našeg duha. Utječe i na pronalaženje naše nekonvencionalne, umjetničke strane, a moderni plesovi nam upravo omogućavaju da se izrazimo i oslobodimo sebe kroz pokret - zaključila je Vujičić.

(Belmina Pašalić; Kidisnfo.ba)

Pročitajte i ovo: Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Karamelizovana pita od jabuka