VIJESTI

Kako da naučite djecu da budu samostalna: Greške, izbori i mišljenje

Kako da naučite djecu da budu samostalna: Greške, izbori i mišljenje

Samostalnost je osobina od koje zavisi način života vašeg djeteta kada odraste. Zbog toga je jako bitno da već u ranom periodu odrastanja svoju djecu učite samostalnosti tako što ćete im dozvoliti da sami donose odluke koje ćete vi nakon toga promatrati zajedno sa njima. Ukoliko su odluke koje su vaša djeca donijela dobre - pohvalite ih, a ukoliko nisu, predočite im greške u njihovom načinu razmišljanja. Veoma je bitno da sa ovim načinom "učenja" počnete dok su vam djeca mala i dok još uvijek imate autoritet nad njima. Sa početkom adolescentskog perioda autoritet roditelja nad j se smanjuje i oni tada više ne žele da slušaju vaše savjete. Ako ste ih naučili da budu samostalna na ovaj način nemate razloga za brigu, vaša djeca će sigurno u važnim životnim odlukama postupiti ispravno.

DOZVOLITE IM DA SAMI ODABERU ŠTA ŽELE

Svako dijete bilo kog uzrasta zna šta želi i baš zbog toga je bitno da čujete njihov glas. Dopustite im da sami odluče da li će ići na fudbal ili košarku i nemojte biti oni roditelji koji djecu forsiraju da rade stvari koje ne žele, jer na taj način ništa nećete postići. Djeca će vam biti nezadovoljna i neće napredovati. Naravno, ovim ne želimo reći da djecu pustite da rade apsolutno šta god hoće, već da ih naučite da znaju odabrati šta žele. Isto tako, pustite svoju djecu da odaberu školu ili fakultet koji će pohađati. Uvijek im budite podrška i  ukažite na greške ukoliko ih imaju, oni će to znati da cijene. Na ovaj način će se djeca osjećati važnim i samostalnim na neki način.

NAUČITE IH DA BUDU DISCIPLINOVANI

Još jedna bitna stvar prilikom građenja samostalnosti jeste disciplina. Ako vašu djecu naučite samodisciplini budite sigurni da će sve svoje obaveze bilo da su one u okviru učenja ili posla kasnije završavati na vrijeme i sa odgovornošću. Na ovaj način ćete ih naučiti i da nikada ne treba da se oslanjaju na nekog drugog, već da sve svoje obaveze obave sami i na vrijeme, što je i osnovna odlika samostalnosti.

SVAKA GREŠKA JE NOVA LEKCIJA

I odrasli ljudi prave greške, a kamo li djeca. Sjetite se toga sljedeći put kada budete na svoju djecu povisili ton jer nisu nešto dobro uradila. Ukoliko kaznama i vikanjem budete riješavali njihove greške budite sigurni da ste i njihovim glavama samo pogoršali stvar. Pa umjesto toga sjedite sa njima i porazgovarajte. Budite otvoreni i mirni kako bi se djeca otvorila i ispričala vam sve što želite čuti. Tada ih posavjetujte na koji način da postupe kada se nađu u sličnoj situaciji ponovo. Naučite ih da je svaka greška samo jedna lekcija za budućnost.

NAUČITE IH DA IZNESU SVOJE MIŠLJENJE

U vremenu u kom živimo posebno je važno umijeti, ali i smjeti reći svoje mišljenje, zauzeti se za sebe. Svako ko ovu lekciju još uvijek nije naučio biće "progutan" u masi i vremenu koje je nemilosrdno prema stidljivijima. Zato svoju djecu uvek učite da budu otvorena i stanu iza svojih riječi, a to neka vježbaju upravo na vama. Isto tako ih uključite u bitne odluke u vašoj porodici, neka se čuje njihov glas i mišljenje na neka ozbiljne teme koje su "za odrasle". Vjerujemo da ćete se iznenaditi njihovim odgovorima i slobodom, uostalom, možda baš oni kažu nešto čega se vi ne biste sjetili.

NEMOJTE IH TRETIRATI KAO DJECU

Sva djeca jedva čekaju da odrastu, vjerovatno ste i vi bili takvi, ne znajući šta vas čeka u tom odraslom dobu. Kada vam dijete kaže: "Nisam ja mala, ja sam velika" iako ima pet godina, vi se tako prema njoj i odnosite. Dopustite joj da se sama obuče ili odabere šta će jesti. Naučite ih da pospreme svoju sobu i sami jedu. Vidjet ćete koliko će to doprinijetii njihovoj samostalnosti, a i djeca će uživati jer će se na ovaj način osjećati "velikim". Na ovaj način steći će dobre navike koje će im mnogo olakšati u budućnosti.

(mogujatosama, kidsinfo)