VIJESTI

Kako djetetu učenje učiniti zabavnim?

Kako djetetu učenje učiniti zabavnim?

Vrlo često učenje se ne smatramo privilegijom kako bi trebalo, već teškom mukom i mučenjem. To je aktivnost koja se od učenika zahtijeva, a koja nije voljna. Ovakvo razmišljanje započinje već od prvog razreda, a s godinama postaje sve gore i gore do te mjere da učenici ne žele učiti čak niti kada se to od njih očekuje.

- Nemojte pred djecom govoriti da je učenje teško ili zahtjevno

Vaša djeca su male spužve i oni upijaju svaku vašu riječ. U najmlađoj dobi često vaša uvjerenja postaju njihova uvjerenja. Oni čuju, primaju, prihvaćaju i u skladu s time se ponašaju.

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da učenici čak prije polaska u školu čuju od vas riječi podrške i ohrabrenja. No ne samo to. Oni moraju čuti šta je to učenje, zašto uopće odlaze u tu školu, zašto pišu domaće zadaće, zašto imaju sve te knjige, zašto imaju učitelja.

- Pokažite djeci kako se uči

Najveći nedostatak obrazovnog sistema je to što se učenicima prenosi ogromna količina znanja, a niko im ne pokaže kako da to znanje usvoje. Veliki je to nedostatak zato što to u konačnici stvara učenike koji ne vole učenje jer uče na potpuno krivi način.

Zato je neopisivo važno čim prije pokazati učenicima što znače metode učenja, koje su metode primjerene njihovoj dobi, educirajte sebe da biste mogli educirati njih.

Učitelji su zatrpani količinom gradiva koju moraju prenijeti i ne stižu dovoljno vremena posvetiti onome što je zaista važno. Dakle, izvori postoje, sada ih samo treba primijeniti. Vjerujte mi da će vašoj djeci biti puno zabavnije učiti kroz boje, simbole, umne mape ili igre nego „štrebajući“ bez razumijevanja.

- Dajte im da uče iz različitih izvora i na različite načine

Znanje je svuda oko nas i zapravo je kontraefekt dati djetetu da uči samo na jedan način. Neka udžbenik bude polazište, ali ne i jedino sredstvo.

Dajte djetetu da nadopuni znanje iskustvom, ako imate priliku organizirajte izlet na neko mjesto o kojem uči iz prirode i društva, dajte mu da čita s interneta zanimljivostio nekih događajima iz povijesti ili gleda video animacije iz geografije. Omogućite mu da čita časopise koji su obrazovni. Za mlađe učenike idealni su časopisi sa zagonetkama, križaljkama, labirintima i ostalim igrama koje mu u konačnici produljuju pažnju.

U konačnici, razgovarajte s djetetom, pružite mu svoje zrno znanja. Vi zasigurno znate malo više o onome što ono uči. Podijelite s njim svoja iskustva, objasnite mu kako to biljka uzima svjetlost, kako proizvodi kisik, čemu joj služi korijen, pokažite mu svoj cvijet u vrtu i slično. To su znanja koja ostaju, a nisu suhoparna.

- Nakon učenja slijedi nagrada

Naravno, ovdje ne mislim na nove mobitele, play station-e i slična čuda moderne tehnologije. Dobro je da dijete zna da nakon uloženog truda slijedi odmor. 

Kada vidite da vaše dijete zaista marljivo rješava zadatke, istražuje, pita, uči nova znanja, nagradite ga nekim izletom, crtanim filmom, obrokom po želji, odlaskom u park malo duže, kvalitetnim vremenom… To kod djeteta stvara pozitivne emocije, a one su ključ zadovoljstva.

(Kidsinfo.ba,maminsvijet.ba)

Pročitajte i ovo:  Kako postići da moje dijete izvršava svoje školske obaveze?

Povezani članci (by tag)