VIJESTI

Kako pravilno sanirati opekline kod djece?

Kako pravilno sanirati opekline kod djece?

Iako će mnogi posegnuti za kakvom narodnom remedijom kad se dijete opeče, pa će na opekline stavljati bjelanjak, ocat, vrećice crnog čaja, med pa čak i pastu za zube, pedijatrica Sonja Vidulin kazala je kako je to potpuno pogrešno.

Prema njenim riječima, potrebno koristiti samo hladnu vodu.

- To se ne smije raditi jer se na taj način može izazvati infekcija ili alergijska reakcija. Ranu treba isprati i hladiti je vodom. Odjeću treba odmah skinuti ukoliko pokriva opečeno mjesto i nastaviti hladiti vodom i do 20-ak minuta. Nakon toga ranu treba pokriti sterilnom gazom i odvesti dijete liječniku ako je potrebno, rekla je dr. Vidulin. Upozorila je da se opekline ne smiju hladiti ledom - istakla je Vidulin.

Opsežne opekline, kao i o opekline drugog stupnja, kad se javljaju mjehurići, te vrlo teške opekline trećeg stupnja zahtijevaju bolničko liječenje.

Na opečena mjesta, ali tek nakon ispiranja i hlađenja vodom, smiju se nanijeti kreme i gelovi za regeneraciju kupljeni u ljekarnama.

Vrlo bitno, naglasila je dr. Vidulin, djetetu je potrebno davati što više tekućine za piti. Uvijek se može dati i lijek protiv bolova, paracetamol ili ibuprofen.

Oprezno o vrućom kavom i glačalom!

Dr. Vidulin dodala je da se djeca najčešće opeku vrućom kavom, i to najčešće kipućom vodom koju prevrnu na sebe sa šporeta ili već pripremljenom kafom u šoljici. Vrlo su česte i opekline nastale dodirom vruće pegle.

- To su nezgode koje se dogode u djeliću sekunde, čak i najopreznijim roditeljima. Djeca reagiraju u trenu i zato treba biti vrlo oprezan - upozorila je ova pedijatrica.

(Kidisnfo.ba/mamatataja.ba)

Pročitajte i ovo: Zdrava kašica od marelica i mrkve