VIJESTI

Kako prepoznati koji vitamini nedostaju djetetu?

Kako prepoznati koji vitamini nedostaju djetetu?

Vitamini su vrlo važni za dječiji organizam jer se njihovo tijelo i dalje razvija i raste. Zato je važno prepoznati koji vitamini im nedostaju i na koji ih način nadoknaditi.

Vitamin D

Tvojem djetetu nedostaje vitamina D ako kod djeteta primijetite grčeve u mišićima, otežano disanje, nizak rast ili odgođeni rast zuba. Protiv nedostatka vitamina D boriš se tako što ćeš upotpuniti prehranu s više mlijeka, sira, jogurta i jaja, ali i tako što će dijete provoditi više vremena na suncu.

Vitamin A

Djetetu nedostaje vitamina A ako primijetiš da je ono stalno umorno i slabo, da je puno smršavjelo ili mu pada kosa. Namirnice poput mrkve, jaja i sira pomoći će ti u rješavanju ovog problema.

Vitamin B12

Ako se dijete žali na bolove u trbuhu, nesanicu, malaksalost... nedostaje mu vitamina B12.

Vitamin B6

Znakove nedostatka vitamina B6 primjetit ćeš ako se pojavljuju tegobe poput proljeva, anemičnost, hiperaktivnost i problemi s ponašanjem. Nedostatke vitamina B nadoknadit ako povećaš unos mesa, ribe, jaja, mlijeka, orašastih plodova i sira.

Vitamin C

Djetetu nedostaje vitamina C ako primijetiš da mališan ima bolove u zglobovima, suhu kožu, slab apetit ili da mu često curi krv iz nosa. Vitamin C nadoknadit namirnicama poput limuna, naranči, jagoda, rajčice, kivija i brokule.

(Kidsinfo.ba,miss7mama.24sata.hr)

Pročitajte i ovo:  10 stvari s najviše bakterija, a bebe ih svakodnevno dodiruju!